Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapest nem pályázik a 2016-os olimpiára

Index
2007.02.06. 11:19

Ezúttal sem pályázik Budapest az olimpiarendezésre, a 2016-os játékok tehát biztosan nem Magyarországon lesznek - jelentették be a BOM sajtótájékoztatóján. Az olimpiát szorgalmazó civilszervezet kedden mutatta be a PriceWaterhouseCoopers (PWC) megvalósíthatósági tanulmányát, amely a jelentkezés előtt megfeneklett 2012-es pályázathoz készült anyag frissítése. A tájékoztatón elhangzott, a 2020-as játékokat pályázza meg Budapest.

A várható kiadásokat illetően kiderült, a rendezés nettó költsége 518 milliárd forint lenne. Egyúttal azonban a tanulmány kiemeli, hogy sikeres lebonyolításhoz európai színvonalú országos és fővárosi infrastruktúrával kell rendelkezni, az ehhez szükséges fejlesztések költsége pedig nettó 4646 milliárd forintra rúgna.

A tájékoztatón Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke azt mondta, fontos teendő az ország és a főváros hosszú távú fejlesztési terveinek az összehangolása, melynek garanciáját a szervezet egy önálló olimpiai törvény megszületésében látja. Ezért a BOM a kormánnyal, a fővárossal és az öt parlamenti párttal történt előzetes egyeztetést követően megbízta a Siegler Ügyvédi Irodát a törvénytervezet előkészítésével.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ez év szeptember 13-ig várja a 2016-os jelentkezéseket és a határidő után el is dönto, melyik öt kandidáló marad versenyben.

A BOM az elmúlt hónapokban erőteljes médiakampánnyal vezette be a jelentkezés gondolatát. Az ötletet támogató Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pedig azon a véleményen volt, a 2016-os játékokra is érdemes benyújtani anyagunkat, mert így növeljük 2020-as, 2024-es esélyeinket.