Budapest nem pályázik a 2016-os olimpiára

Index
2007.02.06. 11:19

Ezúttal sem pályázik Budapest az olimpiarendezésre, a 2016-os játékok tehát biztosan nem Magyarországon lesznek - jelentették be a BOM sajtótájékoztatóján. Az olimpiát szorgalmazó civilszervezet kedden mutatta be a PriceWaterhouseCoopers (PWC) megvalósíthatósági tanulmányát, amely a jelentkezés előtt megfeneklett 2012-es pályázathoz készült anyag frissítése. A tájékoztatón elhangzott, a 2020-as játékokat pályázza meg Budapest.

A várható kiadásokat illetően kiderült, a rendezés nettó költsége 518 milliárd forint lenne. Egyúttal azonban a tanulmány kiemeli, hogy sikeres lebonyolításhoz európai színvonalú országos és fővárosi infrastruktúrával kell rendelkezni, az ehhez szükséges fejlesztések költsége pedig nettó 4646 milliárd forintra rúgna.

A tájékoztatón Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke azt mondta, fontos teendő az ország és a főváros hosszú távú fejlesztési terveinek az összehangolása, melynek garanciáját a szervezet egy önálló olimpiai törvény megszületésében látja. Ezért a BOM a kormánnyal, a fővárossal és az öt parlamenti párttal történt előzetes egyeztetést követően megbízta a Siegler Ügyvédi Irodát a törvénytervezet előkészítésével.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ez év szeptember 13-ig várja a 2016-os jelentkezéseket és a határidő után el is dönto, melyik öt kandidáló marad versenyben.

A BOM az elmúlt hónapokban erőteljes médiakampánnyal vezette be a jelentkezés gondolatát. Az ötletet támogató Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pedig azon a véleményen volt, a 2016-os játékokra is érdemes benyújtani anyagunkat, mert így növeljük 2020-as, 2024-es esélyeinket.