Thorpe nem tér vissza

MTI
2007.02.09. 11:41
Ian Thorpe számára ma már csak emlék az úszás, és nem tervezi, hogy valaha is visszatérjen versenyzőként. Az ausztrálok közelmúltbeli úszóklasszisa pénteken beszélt erről Melbourne-ben, amikor a március-áprilisi vizes világbajnokság egyik fő színhelyén, az amúgy teniszstadionként szolgáló Rod Laver Arenában megkezdődött a mesterséges medencék elhelyezése.

Thorpe a munkálatok kezdetekor jelent meg, tanácsokkal segítve az 50x25 méteres, 3 méter mély mobil nagymedencének, és egy bemelegítésre szolgáló kisebbnek a telepítését.

"Amikor tavaly november 21-én bejelentettem döntésemet, én véglegesen befejeztem az úszókarrieremet, és egyáltalán nincs szándékomban az újrakezdés" - mondta a 200 és 400 méteres gyors athéni olimpiai bajnoka. Hivatalosan március 17-én, a melbourne-i vb nyitónapján búcsúzik el, amikor a szervezők az ausztrál sport élő legendáinak egyikeként megjutalmazzák őt.

A 24 éves Thorpe, aki a 2004-es, görögországi nyári játékok óta nem vett részt jelentősebb nemzetközi viadalon, magyarázata szerint motiváció hiánya, betegség és kézsérülés miatt hagyott fel az úszással.

Az ausztrálok kiválósága első világbajnoki címét alig 15 esztendősen, 1998-ban szerezte. Tizenegy vb- és öt olimpiai arannyal zárt, emellett 23 világcsúcs is fűződik a nevéhez.