Valér
-2 °C
0 °C

MOB: legyen Nemzet Edzője cím is

MTI
2007.02.23. 14:27
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kezdeményezi - hasonlóképpen a Nemzet Sportolójához - a Nemzet Edzője cím adományozását. A javaslat szerint a legjobb trénerek is havi félmilliós juttatásban részesülnének, és itt is a tizenkét, a címre leginkább méltó szakember nyerné el ezt a magas elismerést.

Az indítvánnyal Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója állt elő, amikor - az ötkarikás testület honlapjának pénteki híre szerint - az edzők és a magyar sportdiplomácia komolyabb elismerése végett lobbizott az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkáránál. Más kérdéseket is érintve a sportigazgató és Elbert Gábor egyetértett abban: rendkívül fontos, hogy az egyre rosszabb anyagi körülmények között dolgozó trénerek legjobbjai nagyobb megbecsültséget élvezzenek.

Kovács előzetes felmérést készített arról, hogy Magyarországon jelenleg háromszáznyolcvan szakembernek van mesteredzői címe, közülük kétszáznegyvenkilencen hatvan év felettiek. "A rendszerváltás óta az egyesületek rendkívül rossz helyzetbe kerültek, így az edzők többnyire minimálbért vagy költségtérítést kaptak és kapnak, a nyugdíjuk elképesztően kevés - magyarázta a MOB sportigazgatója.

Ezért szeretnénk, ha bevezetnék a mesteredzői járadékot: a hatvan felettiek kapnák, havi ötvenezer forintot, amelyet a Mező Ferenc Közalapítványon keresztül juttatnánk el hozzájuk. A forrásokat a minisztériumnak kellene biztosítania, évi 150 millió forintból sok idősebb mester életét könnyíthetnénk meg."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!