Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Kilencmilliárd font a londoni olimpia költségvetése

MTI
2007.03.15. 15:47
A brit kormány csütörtöki közlése szerint 9,325 milliárd fontos (3403 milliárd forint) költségvetése lesz a 2012-es londoni nyári olimpiának.

A már korábban megszavazott egymilliárd mellett további 4,93 milliárdot áll az állam, amely az összeg fennmaradó részét a nemzeti lottójátékból, illetve a fővárosiakra kirótt adóból kívánja fedezni.

London a pályázatában azzal számolt, hogy mintegy hárommilliárd fontba kerülnek majd a játékokkal szorosan összefüggő infrastrukturális beruházások, további egy milliárdból pedig rendbe hozható a kiszemelt, de jelenleg elhanyagolt terület. Tessa Jowell sportminiszter viszont csütörtökön már azt mondta, hogy az építkezésekkel összefüggő költségek 5,3 milliárdra rúgnak: 3,1 milliárdot terveznek költeni az olimpiai park, illetve versenyhelyszínek kialakítására, 1,7 milliárdot egyéb infrastrukturális beruházásokra, valamint területrehabilitációra, és 500 milliót különítenek el az ezekkel a feladatokkal összefüggő, de előre nem látható terhek fedezetéül.

A paralimpiára 388 milliót szánnak, a biztonság garantálását 600 millióból tervezik megoldani, 836 millióból fizetik a különböző illetékeket és további 2,25 milliárdot különítenek el vésztartalékként.