Megnyitották az idei vitorlásszezont a Balatonon

MTI
2007.05.12. 13:37
A balatonfüredi kikötőben felsorakozott vitorlásokra szombaton délelőtt a Himnusz hangjaira felhúzták a nemzeti lobogót, a matrózok megkoszorúzták a tó vízét, majd vitorlát bontottak a hajók; ezzel megkezdődött az idei vitorlásszezon a Balatonon.

A vitorlássport a természet szeretetére és tiszteletére is megtanítja az embert, mert aki vitorlázik az barátságot, szerződést köt a természettel - mondta Schmitt Pál köszöntőjében a füredi kikötő előtti Rózsakertben.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint hazánkban mintegy tízezer ember hódol a vitorlázásnak, s közülük 3-4 ezren igazolt versenyzők. Schmitt Pál szerint a vitorlázás nem "úri sport" többé.

A MOB elnöke végül a vitorlázóknak jó szelet, szép időt, illetve kormány és árboctörés nélküli 2007-es szezont kívánt.

Elkészült az idei balatoni vitorlásversenyek programja is: a szombati nyitóversenyt követőn két hét múlva a Pünkösdi Nemzetközi Regattával folytatódik a verseny-sorozat, majd a tó legnagyobb nemzetközi versenye a július első hetében megrendezendő, nagy hagyományú Kékszalag verseny lesz, amelyre idén is legalább 450 hajót várnak. A nemzetközi és hazai vitorlásbajnokság folytatódik a szezon, ami eltart egészen szepetember közepéig.