István, Vajk
17 °C
34 °C

Lékó nyert, Polgár kikapott a vb-selejtezőn

MTI
2007.05.28. 20:23
Lékó Péter nyert, Polgár Judit viszont kikapott a nyolcaddöntő második fordulójában a sakkvilágbajnok-jelöltek Elisztában zajló tornáján.

Mindkét magyar játékos a sötét bábukat vezette hétfőn: Lékó az 53. lépésben késztette a parti feladására a török Mihail Gurevicset, míg Polgár a 64. lépésig küzdött az orosz Jevgenyij Barejevvel, sikertelenül.

A nyolcaddöntőben hat partit váltanak a felek, amennyiben ezt követően döntetlen az állás, rapidjátszmák következnek a továbbjutásért. Lékó jelenleg 1,5-0,5-re vezet, Polgár pedig ugyanilyen arányban vesztésre áll.

Az oroszországi városban 16 nagymester ül asztalhoz, közülük a legjobb négy csatlakozhat a vb-torna négy kiemeltjéhez: a világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyikhoz, a szintén orosz Peter Szvidlerhez és Alekszandr Morozevicshez, illetve az indiai Viswanathan Anandhoz. A két magyar játékos közül azonban csak az egyik kvalifikálhatja magát az eseményre, mivel párharcaik győztesei éppen egymás ellen találkoznak a legjobb nyolc között. Így amennyiben Lékó és Polgár továbbjut az első körből, már biztos, hogy a mexikói nyolcas vb-tornának (szeptember 11.-október 1.) lesz magyar indulója. Ugyanakkor ketten nem lehetnek ott, mint legutóbb.

A nyolcaddöntő harmadik fordulóját kedden rendezik.