Tagad a doppingos biciklisek volt csapatfőnöke

MTI
2007.06.05. 17:06
Walter Godfroot, a Telekom országúti kerékpáros csapat korábbi első embere azt állítja, nem tudott arról, hogy a versenyzők rendszeresen tiltott szereket kaptak az 1990-es években.

A belga szakember kedden sajtókonferencián bizonygatta ártatlanságát az ügyben, amely május elején robbant ki, miután az istálló korábbi gyúrója, Jef d'Hont könyvében részletesen írt a doppingolásról.

Godefroot most határozottan kijelentette, hogy a csapat orvosai az ő tudta és beleegyezése nélkül adtak EPO-t és egyéb tiltott szereket versenyzőinek és egyúttal jelezte, bepereli d,Hontot, aki ennek ellenkezőjéről írt.

"Soha sem szerveztem és nem finanszíroztam doppingolást" - mondta a sportvezető. "Néhány héten belül beperelem Jef d,Hontot, mert ő pontosan tisztában van vele, annak idején én soha nem engedélyeztem volna úgy bármilyen szer beadását, hogy előtte ne győződtem volna meg annak hatásáról."

A könyv megjelenését követően két héttel az egykori versenyzők közül először Bert Dietz vallotta be, hogy doppingolt, majd csatlakozott hozzá hat korábbi csapattársa is, köztük a dán Bjarne Riis, az 1996-os Tour de France győztese, illetve Erik Zabel, a francia körverseny többszörös sprint pontversenyének királya.

Az 1997-es Tour bajnoka, Jan Ullrich ugyanakkor nem nyilatkozik az üggyel kapcsolatban, ennek ellenére a Nemzetköri Olimpiai Bizottság azt fontolgatja, hogy megfosztja a Sydneyben szerzett ötkarikás aranyérmétől.