Berkinek nem sikerült a kvótaszerzés

MTI
2007.09.08. 20:18
Berki Krisztián ezüstérmes lett a lólengés döntőjében a stuttgarti tornász-világbajnokságon, és ezzel nem szerzett olimpiai kvótát. Az első helyen a kínai Hsziao Csin (Xiao Qin) végzett.

A nyolcas fináléban az volt a kérdés, hogy a selejtezőt nyerő Hsziao Csin vagy Berki diadalmaskodik-e, mert ők ketten mindenkinél jobb gyakorlatot tudnak bemutatni. A kínait negyedikként, a magyar Európa-bajnokot pedig ötödikként szólították. Hsziao hibátlanul tornászott, és kirívóan magas, 16,300 pontot kapott. Berki egészen a végéig remekül teljesített, ám a leugrás előtt elveszítette lendületét, így odalett a remélt aranyérem és a pekingi indulási jog.

"Különösebben nem tudok, és nem is nagyon szeretnék mit mondani, én magam sem tudom, mi történt a végén. Az elmúlt napok jól teltek, sokat pihentem, csak az edzésekkel foglalkoztam" - értékelt érthetően szomorúan a magyar klasszis.

"Krisztián nagyon jó formában volt, mind fizikailag, mind mentálisan. Gyönyörűen végigcsinálta a gyakorlatot, de sajnos, a végén bejött ez a hiba. Beszélgettünk már róla, mi történhetett, de igazából ő maga sem tudja. Csak találgatni lehet: bizonyára a csarnokban lévő feszült hangulat sem volt túl jó, illetve hogy látta a kínai hibátlan gyakorlatát. Olimpia tehát egyelőre nincs Berkinek, de óriási dolog, hogy rontott gyakorlattal is vb-ezüstöt szerzett" - mondta Karácsony István szakmai igazgató.

Altorjai Sándor főtitkár szintén elismerte, hogy a hiba miatt jobb volt a kínai versenyző. Hozzátette, nincs miért szégyenkezni, az ezüst is szépen csillog, noha az olimpiai kvóta miatt Berkinek a győzelem volt a cél. Összességében pedig örömének adott hangot, hogy Gál Róbert és Böczögő Dorina egyaránt olimpiai kvótát szerzett.