Gyalogosan a Párizs-Dakaron

MTI
2007.09.19. 12:54
Gyalogosan vág neki csütörtökön a hatezer kilométeres Párizs-Dakar távnak két népszerű fiatal francia extrém-sportoló, az úgynevezett "parkour" szerelmese, hogy teljesítményével felhívja a figyelmet a faji diszkriminációra.

Magáncégek által szponzorált útjuk Franciaországon és Spanyolországon át vezet, majd a gibraltári szoroson átkelve Marokkóból a nyugat-afrikai partokon végigtalpalva jutnak el Szenegál fővárosba, Dakarba. Napi ötven kilométert akarnak megtenni, és terveik szerint februárra érnek célhoz.

Raimundo Querido a Zöld-foki Köztársaságból származik, 12 éves kora óta él Franciaországban. Partnerével, a tősgyökeres párizsi Daniel Girondeaud-val együtt - az alig tíz éves múltja ellenére már a világ minden táján elterjedt - "parkour" elnevezésű városi extrém sport sztárjai.

Macskaügyességgel másszák meg a toronyházakat, kapaszkodnak föl a falakra és huppannak le a virágágyásokba, a cél ugyanis, hogy a sport művelője minél fürgébben és egyenesebb úton jusson el A pontból B pontba. A két huszonéves akrobata - aki az egyik párizsi szegénynegyedben nőtt fel - manapság már profi: kaszkadőrszerepet vállalnak francia és külföldi reklám- és játékfilmekben.

"Nemcsak azokért a gyerekekért akartam valamit tenni, akik itt élnek, és példaképüknek tekintenek, hanem a zöld-foki gyerekeknek is meg akartam mutatni, hogy ők is sikeresek lehetnek" - nyilatkozta Querido, aki azonban a fölötti keserűségét sem rejtette el, hogy a szereplőválogatásokon még mindig nyílt diszkriminációval kell szembesülne származása miatt.

Querido elhatározta, hogy a túra végén hajóra száll társával, és megmutatja neki szülőhelyét. Girondeaud mélyen megérti partnere motivációit: "27 év óta tudom milyen a megkülönböztetés, az egyetlen fehér kölyök vagyok a negyedben".