Októbertől tilos a taxiban dohányozni Pekingben

MTI
2007.10.02. 16:25
Október elsejétől 100-tól 200 jüanig (2300-4600 forint) terjedő pénzbüntetéssel sújtható a dohányzáson kapott taxis Pekingben, a vétkező utas nevét pedig publikálják a helyi lapok. A kocsikban rikító zöld, "Tilos a dohányzás" feliratú tábla emlékeztet az új szabályra. A szabály megszegőinél a taxisofőröknek pénzbüntetés, utasoknak nyilvános megszégyenítés jár.

A kínai főváros vezetése már a kormányzati intézményekben, kórházakban, iskolákban, éttermekben, minden egyéb nyilvános helyen és a magánvállalatok irodáiban is megtiltotta a dohányzást a 2008-as nyári olimpiai játékokra való felkészülés jegyében.

Mindez még csak a kezdet, az ígéretek szerint ugyanis jövőre igazi "füstmentes olimpia" lesz Pekingben. Az elképzelés már 1988 óta létezik és 1992-ben, a barcelonai olimpián hirdették meg először. Azóta többé-kevésbé sikerült füstmentesíteni az ötkarikás játékokat, 2005-ben aztán hatályba lépett az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (FCTC), amelynek célja, hogy minimális szintre szorítsa vissza a dohányzást.

Kína is aláírta az egyezményt, így aztán a 2008-as olimpián minden korábbinál szigorúbb fellépés várható a dohányfronton. A városvezetés tervei szerint az olimpiai falutól a sajtóközpontig az összes helyszínen tilos lesz rágyújtani, megtiltják a dohánytermékek árusítását és száműzik a cigarettareklámokat is.

A nyilvános helyek és a taxik füstmentesítése után január elsejétől tovább folytatódik a "felvezetés": a tömegközlekedési eszközökön is betiltják a dohányzást.

Megfigyelők szerint nem lesz egyszerű betartatni a szabályokat, hiszen minden második pekingi cigarettázik. Az is fontos, hogy az FCTC aláírásával vállalt kötelezettségeket idővel az egész országra ki kell terjeszteni. Az egészségügyi minisztérium adatai alapján a lakosság 26 százaléka - 350 millió ember - él a káros szenvedéllyel, amely évente egymillió kínai halálát okozza.