Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Októbertől tilos a taxiban dohányozni Pekingben

MTI
2007.10.02. 16:25
Október elsejétől 100-tól 200 jüanig (2300-4600 forint) terjedő pénzbüntetéssel sújtható a dohányzáson kapott taxis Pekingben, a vétkező utas nevét pedig publikálják a helyi lapok. A kocsikban rikító zöld, "Tilos a dohányzás" feliratú tábla emlékeztet az új szabályra. A szabály megszegőinél a taxisofőröknek pénzbüntetés, utasoknak nyilvános megszégyenítés jár.

A kínai főváros vezetése már a kormányzati intézményekben, kórházakban, iskolákban, éttermekben, minden egyéb nyilvános helyen és a magánvállalatok irodáiban is megtiltotta a dohányzást a 2008-as nyári olimpiai játékokra való felkészülés jegyében.

Mindez még csak a kezdet, az ígéretek szerint ugyanis jövőre igazi "füstmentes olimpia" lesz Pekingben. Az elképzelés már 1988 óta létezik és 1992-ben, a barcelonai olimpián hirdették meg először. Azóta többé-kevésbé sikerült füstmentesíteni az ötkarikás játékokat, 2005-ben aztán hatályba lépett az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (FCTC), amelynek célja, hogy minimális szintre szorítsa vissza a dohányzást.

Kína is aláírta az egyezményt, így aztán a 2008-as olimpián minden korábbinál szigorúbb fellépés várható a dohányfronton. A városvezetés tervei szerint az olimpiai falutól a sajtóközpontig az összes helyszínen tilos lesz rágyújtani, megtiltják a dohánytermékek árusítását és száműzik a cigarettareklámokat is.

A nyilvános helyek és a taxik füstmentesítése után január elsejétől tovább folytatódik a "felvezetés": a tömegközlekedési eszközökön is betiltják a dohányzást.

Megfigyelők szerint nem lesz egyszerű betartatni a szabályokat, hiszen minden második pekingi cigarettázik. Az is fontos, hogy az FCTC aláírásával vállalt kötelezettségeket idővel az egész országra ki kell terjeszteni. Az egészségügyi minisztérium adatai alapján a lakosság 26 százaléka - 350 millió ember - él a káros szenvedéllyel, amely évente egymillió kínai halálát okozza.