Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

November 28-ig lehet jelölni a Nemzet Sportolója címre

MTI
2007.10.15. 12:21
November 28-ig lehet jelölést leadni a Nemzet Sportolója címre - erről az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sport szakállamtitkársága tájékoztatta az MTI-t. Az olimpiai bajnok kalapácsvető, Zsivótzky Gyula szeptember 29-i halálával üresedett meg egy hely a címet birtokló 12 fős társaságban.

A javaslatokat a www.otm.gov.hu és a www.sportolonemzet.hu honlapokról letölthető jelölőlapon lehet megtenni, majd azt az ÖTM sport szakállamtitkárságára kell eljuttatni (1054 Budapest, Hold u. 1., a borítékon tüntessék fel: "Jelölés a Nemzet Sportolója címre").

Javaslatot tehetnek az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, továbbá bármely magyar állampolgár. Egy szervezet, illetve állampolgár több személyt is jelölhet, de az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, valamint a fogyatékosok országos sportszövetségei csak saját sportágukból jelölhetnek sportolót.

A jelölési folyamat lejárta után a javaslatokat Elbert Gábor sportszakállamtitkár bírálja el egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével, a Sportegyesületek Országos Szövetségével és a Magyar Sportújságírók Szövetségével, valamint konzultálva a Nemzet Sportolóival. A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét az önkormányzati és területfejlesztési miniszter terjeszti a kormány elé, amely határozattal dönt a cím adományozásáról.

A sporttörvény értelmében a kormány a Nemzet Sportolója címet és az ezzel járó, havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium továbbá, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

A Nemzet Sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián labdarúgó, Balczó András öttusázó, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Földi Imre súlyemelő, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Hammerl László sportlövő, Kulcsár Győző párbajtörőző, Polyák Imre birkózó, Portisch Lajos sakkozó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária fogyatékos asztaliteniszező.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!