Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkapta a tavalyi Tour-győztes a neki járó díjakat

MTI
2007.10.15. 20:44
Oscar Pereiro hétfőn megkapta a 2006-os francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France győztesének járó sárga trikót és aranyérmet.

A viadalt eredetileg az amerikai Floyd Landis nyerte, de őt megfosztották győzelmétől, eredményét törölték, miután szervezetében a doppingellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó tesztoszteront találtak.

Landis a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult. Ügyében később várható jogerős ítélet, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Pereirót nyilvánította győztesnek, aki 2006-ban 57 másodperccel Landis mögött a második helyen végzett.

"Természetesen más lett volna Párizsban, az ünneplő szurkolók előtt megkapni a díjakat, mint itt, a spanyol szövetség madridi irodájában, de a lényeg, hogy mától hivatalosan is én vagyok a győztes" - mondta Pereiro.

A 25 éves spanyol versenyzőt szintén doppingolással vádolták, miután az ő szervezetében az asztma gyógyítására használt szalbutamolt mutattak ki. Pereiro azonban orvosi igazolással rendelkezett arról, hogy szedheti a szert, ezt a dokumentumot ugyanakkor nem adta le a Tour de France rajtja előtt, ezért a szabályok szerint ő is vétkesnek számít. Az UCI azonban méltányossági alapon nem büntette meg a kerékpárost, csak figyelmeztette, hogy legközelebb tartsa be az orvosi igazolások leadására érvényes határidőket.