Polgár Judit negyedik vaksakkban

MTI
2007.10.20. 21:34
Polgár Judit a negyedik helyen végzett az úgynevezett vaksakk Világkupán, a bilbaói nemzetközi sakkfesztivál kiemelt eseményén, melyet a kínai Hsziang Pu (Xiang Bu) nyert meg.

A hat szereplőt - a magyar és a kínai nagymester mellett a bolgár Veszelin Topalov, az indiai Pentala Harikrishna, a norvég Magnus Carlsen és az ukrán Szergej Karjakin ült asztalhoz - felvonultató, október 16-án kezdődött viadalon a felek naponta két partit váltottak, oda-visszavágós alapon.

Egy-egy meccs az úgynevezett vaksakk szabályai szerint rapid hosszúságú volt, azaz minden játékosnak összesen 25 perc állt a rendelkezésére mérkőzésenként, amelyet "emlékezetből", vagyis anélkül vívtak a felek, hogy látták volna a sakktáblát.

Az e műfajban első alkalommal kiírt Világkupa újszerű volt a pontozást illetően is: a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont járt, csak a vereség ért itt is nulla pontot.

A bilbaói Sheraton Hotelben rendezett tornán a partikat a nézőknek olyan sportági hírességek elemezték, mint például az ex-világbajnok Borisz Szpasszkij vagy Lubomir Lubojevic.

A torna végeredménye: 1. Pu 21 pont, 2. Karjakin 17, 3. Carlsen 16, 4. Polgár 12, 5. Topalov 9, 6. Harikrishna 6