Tour: indulás csak biológiai útlevéllel

MTI
2007.10.23. 16:12
Csak úgynevezett biológiai útlevéllel rendelkező kerékpárosok vehetnek részt a 2008-as Tour de France-on.

"Ennek megléte előfeltétel lesz. Az előírás valamennyi kerékpárosra vonatkozik. Nem tudom elképzelni, hogy a 2008-as francia körversenyen valaki elindulhat e nélkül" - mondta Patrice Clerc, a Tourt szervező ASO cég elnöke a sportágon belüli doppingolás visszaszorítása érdekében rendezett kétnapos tanácskozáson.

Pat McQuaid, a nemzetközi sportági szövetség (UCI) elnöke és Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője síkra szállt amellett, hogy a Pro Tour-sorozat versenyein is legyen majd előírás a biológiai útlevél megléte, ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy ezt megkövetelni 2008-ban még nem lenne reális, így csak egy-egy kiemelt viadalon lesz kötelező a dokumentum bemutatása. McQuaid történelmi lépésnek nevezte a döntést.

Roselyne Bachelot francia sportminiszter, az esemény házigazdája szerint júliusra 500-700 ilyen tanúsítvány készülhet el.

A biológiai útlevél fél tucat mintavétel alapján készülne, és első lépésben a vér állapotának változását lehetne általa nyomon követni, majd később elkészülne egy úgynevezett hormontérkép, melynek révén más jellegű beavatkozásokra, például szteroidbevitelre is fény derülhetne. A sorozatos mintaelemzésekkel meg lehetne állapítani a kerékpárosok saját átlagos értékeit, és az ezektől való lényeges eltérések esetében következhetnének a szankciók.