Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Tour: indulás csak biológiai útlevéllel

MTI
2007.10.23. 16:12
Csak úgynevezett biológiai útlevéllel rendelkező kerékpárosok vehetnek részt a 2008-as Tour de France-on.

"Ennek megléte előfeltétel lesz. Az előírás valamennyi kerékpárosra vonatkozik. Nem tudom elképzelni, hogy a 2008-as francia körversenyen valaki elindulhat e nélkül" - mondta Patrice Clerc, a Tourt szervező ASO cég elnöke a sportágon belüli doppingolás visszaszorítása érdekében rendezett kétnapos tanácskozáson.

Pat McQuaid, a nemzetközi sportági szövetség (UCI) elnöke és Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője síkra szállt amellett, hogy a Pro Tour-sorozat versenyein is legyen majd előírás a biológiai útlevél megléte, ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy ezt megkövetelni 2008-ban még nem lenne reális, így csak egy-egy kiemelt viadalon lesz kötelező a dokumentum bemutatása. McQuaid történelmi lépésnek nevezte a döntést.

Roselyne Bachelot francia sportminiszter, az esemény házigazdája szerint júliusra 500-700 ilyen tanúsítvány készülhet el.

A biológiai útlevél fél tucat mintavétel alapján készülne, és első lépésben a vér állapotának változását lehetne általa nyomon követni, majd később elkészülne egy úgynevezett hormontérkép, melynek révén más jellegű beavatkozásokra, például szteroidbevitelre is fény derülhetne. A sorozatos mintaelemzésekkel meg lehetne állapítani a kerékpárosok saját átlagos értékeit, és az ezektől való lényeges eltérések esetében következhetnének a szankciók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?