Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majthényi gyorsasági csúcsa a Balatonon

MTI
2007.10.23. 16:24
Majthényi Szabolcs és csapata hétfőn megdöntötte a Kenese-Keszthely vitorlázó gyorsasági rekordot - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az 1920-as évek óta jegyzett csúcsok listáján az előzőt a Detre-fivérek tartották 1998-ból, 3 óra 50 perccel, amelyből Majthényi és hatfős legénysége kilenc percet faragott Asso 99-es típusú hajójával.

Az új csúcs felállítását az erős, 60 kilométeres óránkénti sebességgel fújó szél tette lehetővé. A vitorlázók biztonságára az Országos Vízimentő Szolgálat vigyázott, amire már csak azért is szükség volt, mert szintén 1998-ban, az utolsó rekordkísérletnél két halálos áldozatot követelt a száguldás.

A Repülőhollandiban - Domokos Andrással - ötszörös világbajnok Majthényi ezúttal minden kockázati tényezőt kizárt: a Szigligeti-öbölben például csak az orrvitorlát engedte felhúzni, mert a Tapolcai medence felöl lezúduló északi szélben könnyen felborulhatott volna a hajó. Később teljes vitorlázattal haladt a hajó, ám a rendkívül változó irányú és erősségű szél miatt nagy koncentrációt és összehangolt csapatmunkát igényelt az irányítás. A verseny sajátossága, hogy - a lehető legobjektívebb időmérést szem előtt tartva - a kenesei, illetve a keszthelyi vasútállomáson kapott bélyegző igazolja a verseny teljesítését, amelyből a futások miatt fél órát jóváírnak. Az új idő így 3 óra 41 perc.

Majthényi a hosszú hétvégén még egy sikert elért, Repülőhollandiban is versenyzett Domokos Andrással Szlovéniában, és győzelemmel fejezte be az adriai regattát.