Kaszparov szerint Fischer a sakkvilág óriása volt

MTI
2008.01.24. 08:47
Bobby Fischer halálával a sakkvilág óriása távozott el közülünk - ezt az orosz Garri Kaszparov mondta. Az egykori amerikai világbajnok csütörtökön, életének 64. évében hunyt el Izlandon.

"Karizmatikus és harcos személyisége tükröződött senkivel össze nem hasonlítható játékában" - nyilatkozta a volt világelső Kaszparov, a Chessbase.com internetes honlapon.

A már visszavonult orosz nagymester elmondta, hogy az 1972-es, Borisz Szpasszkijjal, Reykjavíkban vívott világbajnoki döntő idején az amerikainak nagyon sok tisztelője és csodálója volt a Szovjetunióban. "Felejthetetlen, gyönyörű partikat játszott, amelyek bevonulnak a sakk históriájába" - fogalmazott Kaszparov.

Fischer pályafutása legnagyobb sikerének helyszínén élte utolsó napjait: 1972-ben - megszakítva a hosszú évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát - Borisz Szpasszkijt legyőzve ebben a városban nyerte el a sakkvilágbajnoki címet. A félig magyar származású sakkzsenit a dél-izlandi Selfoss Laugardalur templomának kertjében hétfőn helyezték végső nyugalomba.