Megfenyítették a Párizs-Nizzán indulni akaró kerékpárosokat

MTI
2008.03.06. 10:13
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) pénzbüntetéssel, illetve licencek megvonásával fenyegette meg csapataik mellett azokat a versenyzőket is, akik rajthoz állnak a vasárnap kezdődő Párizs-Nizza viadalon.

A franciaországi esemény szervezői (ASO) jelezték: a sportminisztérium és a francia doppingellenes ügynökség teljes támogatását élvezik, és bíznak abban, hogy az UCI-val sikerül mindenben megegyezniük.

A 75 esztendős múltra visszatekintő Párizs-Nizza szervezője - a Tour de France-t is rendező - ASO és az UCI között hovatovább négy éve dúl a vita, amely az utóbbi hetekben tovább éleződött.

A három nagy körverseny (Giro d,Italia, Tour de France, Vuelta a Espana) szervezői szeretnék megőrizni függetlenségüket saját szabályrendszerükkel, ugyanakkor az UCI azt kívánja, hogy ezek a viadalok is legyenek részei az elitkategória, vagyis a Pro Tour-sorozatnak.

A nemzetközi szövetség jelezte: a pénzbírság 10 ezer svájci frankig terjedhet, a csapatoktól ranglistapontokat vonhatnak le, végső soron pedig megfoszthatják őket a Pro Tourra érvényes licencektől.