Jenő
-3 °C
6 °C

Már izgulnak a kínaiak az olimpia miatt

MTI
2008.03.10. 12:48

Kína-szerte rendkívüli várakozás előzi meg az augusztusi pekingi olimpiát - tűnik ki egy friss felmérésből. A hétfőn közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezett kínaiak 74 százaléka "izgatottan vagy nagy izgalommal" várja az ötkarikás játékokat. A válaszadók 72 százaléka vallja, hogy "nemzeti büszkeség" tölti el, amiért az ország - történetében első alkalommal - házigazdája lehet egy olimpiának.

A pekingiek közül egyszersmind csupán két százaléknyian feleltek igennel arra a kérdésre, hogy a játékok idején, augusztus 8. és 24. között elhagyják-e a fővárost. Vagyis sokkal kevésbé veszik menekülőre, mint tették 2000-ben sydney-iek vagy 2004-ben az athéniak.

A lelkesedés Kantonban (Guangzhou), itt 80 százalékot mértek a kérdezőbiztosok. Ezen a listán csak második Peking (79 százalék), harmadik Sanghaj (74) és negyedik Csungking (Chongqing, 72 százalék).

Ami a negatívumokat illeti, a válaszolók 56 százaléka aggódik a közlekedés és az olimpia alatt várható túlzsúfoltság, a nagy számú látogató miatt. Az "ódzkodási" skálán harmadik - 40 százalékkal - a levegőszennyezettségtől való félelem. A felmérés az említett négy nagy városra, továbbá 20 tartományra terjedt ki, s a 12-54 éves korosztály képviselői közül 2687-en válaszoltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?