Már izgulnak a kínaiak az olimpia miatt

MTI
2008.03.10. 12:48

Kína-szerte rendkívüli várakozás előzi meg az augusztusi pekingi olimpiát - tűnik ki egy friss felmérésből. A hétfőn közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezett kínaiak 74 százaléka "izgatottan vagy nagy izgalommal" várja az ötkarikás játékokat. A válaszadók 72 százaléka vallja, hogy "nemzeti büszkeség" tölti el, amiért az ország - történetében első alkalommal - házigazdája lehet egy olimpiának.

A pekingiek közül egyszersmind csupán két százaléknyian feleltek igennel arra a kérdésre, hogy a játékok idején, augusztus 8. és 24. között elhagyják-e a fővárost. Vagyis sokkal kevésbé veszik menekülőre, mint tették 2000-ben sydney-iek vagy 2004-ben az athéniak.

A lelkesedés Kantonban (Guangzhou), itt 80 százalékot mértek a kérdezőbiztosok. Ezen a listán csak második Peking (79 százalék), harmadik Sanghaj (74) és negyedik Csungking (Chongqing, 72 százalék).

Ami a negatívumokat illeti, a válaszolók 56 százaléka aggódik a közlekedés és az olimpia alatt várható túlzsúfoltság, a nagy számú látogató miatt. Az "ódzkodási" skálán harmadik - 40 százalékkal - a levegőszennyezettségtől való félelem. A felmérés az említett négy nagy városra, továbbá 20 tartományra terjedt ki, s a 12-54 éves korosztály képviselői közül 2687-en válaszoltak.