Jenő
-3 °C
6 °C

Nem indul az olimpián a maraton világcsúcstartó

MTI
2008.03.10. 17:01

Tart a levegőszennyezéstől, ezért nem kíván indulni a pekingi olimpia maratoni számában Haile Gebrselassie, az etiópok világcsúcstartója. Az asztmától szenvedő futó a klasszikus 42,195 km-es táv helyett 10 ezer méteren - mely távon kétszeres olimpiai bajnok - szerepelne inkább.

"A kínai légszennyezettség nem tesz jót az egészségemnek, és túl nehéz lenne így több mint 40 km-t futni" - mondta a kiválóság. "Azonban nem kívánom kihagyni teljesen az olimpiát. Úgy tervezem, hogy 10 ezren rajthoz állok."

Az etióp sztár tervei azonban még változhatnak, ugyanis évek óta nem versenyzett pályán, menedzsere éppen ezért úgy nyilatkozott, "csak" 99 százalékig biztos, hogy a tavaly világcsúcsot (2:04:26 ó) futott atléta nem áll rajthoz Pekingben a maratonin. Gebrselassie a végső döntést május 24-e után hozza meg, miután eldől, hogy 10 000-en futhat-e a kínai fővárosban. Ezen a távon honfitársa, Kenenisa Bekele a világ- és olimpiai bajnoki címvédő.

Mindenesetre a 34 éves atlétát bizakodással töltheti el, hogy Dube Jillo, az etióp szövetség technikai igazgatója kijelentette, a szövetség mindenképpen nevezi őt a játékokra, a versenyszámról pedig Gebrselassie dönthet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?