Mincza-Nébald Ildikó Vk-versenyt nyert, megy az olimpiára

2008.03.16. 19:48

Mincza-Nébald Ildikó megnyerte a női párbajtőrözők Világkupa-versenyét a görögországi Florinában, ezzel - nem hivatalos számítások szerint - olimpiai kvótát szerzett.

Mincza a 64-es táblán előbb a kubai Zuleidis Ortiz Funetét, majd a görög Jeannu Hrisztut, aztán az olasz Cristiana Casciolit győzte le, így jutott el a negyeddöntőig, ahol Nagy Tímeával találkozott. A kétszeres olimpiai bajnok, 2006-ban vb-aranyérmes Nagy - akinek a kvótaszerzési esélye a kvalifikációs viadalokon már korábban elúszott - a svéd Sifie Larssonon, a holland Sonja Tolon és a kínai Csang Lin (Zhang Li) keresztül jutott el a legjobb nyolc közé. A két magyar párharcát Mincza nyerte 10-9-re, amint azt Kulcsár Győző szövetségi kapitány elmondta: drámai csatában.

Titi 8-4-re vezetett, egy perc volt hátra, Ildi innen tudott fordítani. A sikertől aztán szárnyakat kapott, és már nem volt megállás. Saját számításaink szerint olimpiai indulónak tekinthető - fogalmazott a szakvezető.

Mincza az elődöntőben az egyik közvetlen riválisát, az ukrán Jana Semjakinát, a döntőben pedig a kínai Csung Vej-pinget (Zhong Weiping) múlta felül.