Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínai hibából lett a görög doppingügy

MTI
2008.04.07. 15:42

Egy táplálék-kiegészítőket gyártó kínai cég okolható a görög súlyemelők doppingeseteiért. Ezt a görög szövetség nevének elhallgatását kérő egyik hivatalnoka jelentette ki. Hozzátette: a vállalattól már bocsánatkérő levelet kaptak. A levélben az áll, hogy a kínai cég elismeri: véletlenül több tiltott szer is került a görögöknek küldött szállítmányba.

A görög válogatott 11 tagjáról a múlt héten derült ki, hogy doppingolt. Az érintettek azon az előre be nem jelentett ellenőrzésen buktak meg, amelyet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végzett március 7-én. A szövetség neveket nem közölt, arra hivatkozva, hogy a levett minták ellenőrző elemzése (B próba) még hátravan.

A válogatott vezetőedzőjét, Hrisztosz Jakovut ugyanakkor azonnal felfüggesztették. A görög sportvezetés jelezte: nem kívánja kommentálni a súlyemelők doppingügyét, amíg a B próba eredménye nem ismert. A megismételt analízis végeredményét várhatóan a héten teszik közzé. A helyi média szerint anabolikus szteroidokkal buktak meg a sportolók.

Ha a B próba is igazolja a doppingolás tényét, Görögország nem indíthatja súlyemelőit (öt férfit és három nőt) a pekingi olimpián, valamennyi vétkes sportoló pedig, akárcsak a sportági szövetség, egyformán 2 éves eltiltásnak néz elébe.

A görög szövetség arról már döntött, hogy a nemzeti válogatott távol marad az április 14. és 20. között esedékes olaszországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságtól.

A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) vasárnapi állásfoglalásában jelezte, hogy a WADA antidopping-szabályzatát figyelembe véve az esetek teljes kivizsgálásának lezártáig nem kommentálja az eseményt.