Gusztáv
3 °C
6 °C

Kínai hibából lett a görög doppingügy

MTI
2008.04.07. 15:42

Egy táplálék-kiegészítőket gyártó kínai cég okolható a görög súlyemelők doppingeseteiért. Ezt a görög szövetség nevének elhallgatását kérő egyik hivatalnoka jelentette ki. Hozzátette: a vállalattól már bocsánatkérő levelet kaptak. A levélben az áll, hogy a kínai cég elismeri: véletlenül több tiltott szer is került a görögöknek küldött szállítmányba.

A görög válogatott 11 tagjáról a múlt héten derült ki, hogy doppingolt. Az érintettek azon az előre be nem jelentett ellenőrzésen buktak meg, amelyet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) végzett március 7-én. A szövetség neveket nem közölt, arra hivatkozva, hogy a levett minták ellenőrző elemzése (B próba) még hátravan.

A válogatott vezetőedzőjét, Hrisztosz Jakovut ugyanakkor azonnal felfüggesztették. A görög sportvezetés jelezte: nem kívánja kommentálni a súlyemelők doppingügyét, amíg a B próba eredménye nem ismert. A megismételt analízis végeredményét várhatóan a héten teszik közzé. A helyi média szerint anabolikus szteroidokkal buktak meg a sportolók.

Ha a B próba is igazolja a doppingolás tényét, Görögország nem indíthatja súlyemelőit (öt férfit és három nőt) a pekingi olimpián, valamennyi vétkes sportoló pedig, akárcsak a sportági szövetség, egyformán 2 éves eltiltásnak néz elébe.

A görög szövetség arról már döntött, hogy a nemzeti válogatott távol marad az április 14. és 20. között esedékes olaszországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságtól.

A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) vasárnapi állásfoglalásában jelezte, hogy a WADA antidopping-szabályzatát figyelembe véve az esetek teljes kivizsgálásának lezártáig nem kommentálja az eseményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!