Gusztáv
3 °C
7 °C

Marion Jones váltótársait is megfosztották a sydneyi érmektől

MTI
2008.04.10. 14:21

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a doppingoló Marion Jones csapattársait is megfosztotta a 2000-es sydneyi játékokon szerzett érmeiktől. A NOB végrehajtó bizottsága a 4x400-as váltóban első és a 4x100-on harmadik staféta esetében járt el, mindkét amerikai gárdát diszkvalifikálta utólag, egyúttal felszólította az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságát, hogy juttassa vissza a medálokat. Előbbi számban Jearl-Miles Clark, Monique Hennagan, LaTasha Colander-Richardson és Andrea Anderson, utóbbiban pedig Chryste Gaines, Torri Edwards, Nanceen Perry és Passion Richardson volt az ünnepelt csillagból időközben - hamis tanúzás, csekkhamisítás és tiltott szerekkel való visszaélés miatt - börtönlakóvá vált Jones társa.

A tengerentúli sprinter tavaly októberben vallotta be, hogy - bár tudtán kívül - doppingszereket használt 1999-től két éven keresztül. Ezért a NOB a 2000-es játékokon szerzett öt (három arany, két bronz), míg az IAAF - minden, az adott két évben elért eredményével egyetemben - a 2001-es edmontoni vb-n nyert három érmétől (két arany, egy ezüst) megfosztotta.

A NOB egyelőre nem döntött arról, hogy újra kiosztja-e és ha igen, mely gárdáknak az érintett érmeket. 4x400-on Jamaica, Oroszország, Nigéria volt a győztes mögötti további sorrend, míg a rövidebb váltóban Franciaország végzett a negyedik helyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!