Valér
-2 °C
0 °C

Egyre nehezebb a görög súlyemelő-edző helyzete

MTI
2008.04.15. 12:46

Egy korábbi olimpiai résztvevő görög súlyemelő azzal vádolta meg a nemzeti válogatott tisztében április elején felfüggeszett vezetőedzőjét, hogy annak idején tiltott szereket adott versenyzőinek. Hrisztosz Konsztantinidisz az ügyészi meghallgatáson vallott Hrisztosz Jakovu. A kapitányt akkor távolítottak el azonnal a válogatott éléről, amikor április 4-én nyilvánosságra került: a 14 fős nemzeti csapatból tizegyen buktak meg egy váratlan doppingellenőrzésen, amelyet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) emberei végeztek március 7-én.

Konsztantinidisz, aki Görögország képviseletében indult az 1988-as szöuli olimpián, a hírügynökségi jelentés szerint azt közölte Andreasz Karaflosz ügyésszel, hogy Jakovu doppingszer szedésére akarta rávenni 1997-ben, ám miután ezt ő megtagadta, kikerült a válogatottból.

A Reuters meg nem nevezett forrásra hivatkozó beszámolója szerint Konsztantinidisz emiatt már az eset évében panaszt tett. Majd bocsánatkérő levélben visszakozott, mert attól félt, hogy elveszíti állását a rendőrségnél. Az ügyész előtt azonban most leszögezte, hogy sose vonta vissza 11 évvel ezelőtti állításait.

Ugyanakkor Nikosz Kurtidisz, aki egyike a váratlan ellenőrzésen negatív mintát szolgáltató három súlyemelőnek, azt mondta, ő nem hiszi, hogy Jakovu szteroidokat adott volna a sportolóknak, amivel az érintettek megbuktak a kontrollon.

Miközben az ügyészi meghallgatások során két nap alatt a tizenegy vétkes is sorra került, napvilágot látott az a hír, hogy a hatóságok nagy doppingfogást csináltak. A közlés szerint jelentős, 91 200 tablettából álló anabolikusszteroid-szállítmányt foglaltak le, amely Thaiföldről érkezett görögországi végcéllal. Az illegális árura, amely Párizsból került át Athénba, eredendően a francia vámosok bukkantak rá, majd hajózták be, de hiába továbbították a küldeményt, a görög fővárosban senki nem jelentkezett érte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!