Árpád
-2 °C
4 °C

Százezer dohányzási ellenőr lesz a pekingi olimpián

MTI
2008.04.24. 12:58
A pekingi döntéshozók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a lehető legfüstmentesebb környezetet biztosítsák az augusztusi olimpia idejére, a teljes körű dohányzási tilalmat azonban nem tartják kivitelezhetőnek.

A május 1-én életbe lépő környezetvédelmi rendelkezések nyomán sportrendezvényeken, továbbá parkokban, tömegközlekedési eszközökön és iskolákban tilos lesz rágyújtani, de ugyanez nem vonatkozik a szállodákra és éttermekre.

"A cigarettázás hozzátartozik az emberek életviteléhez, és Pekingnek különösen jelentős dohányzó közössége van, éppen ezért vendéglátóhelyekről nem tudjuk teljesen kiszorítani a füstölést" - mondta Li Ling-jüan (Li Lingyuan) az illetékes hivatal igazgatóhelyettese.

Az intézkedések révén ugyanakkor a sportcsarnokokban és a stadionokban nem lehet majd dohányozni, akárcsak a kulturális örökség részét képező területeken, középületekben illetve kormányzati létesítményekben sem. Vendéglátóhelyeken ki kell alakítani nem dohányzó részeket, a szállodák pedig kötelesek biztosítani füstmentes szobákat, továbbá folyosórészeket, emeleteket.

Pekingben a 15 év feletti lakosság negyede dohányzik.

Azok, akik megsértik a rendelkezéseket, tíz jüan (225 forint) bírságra számíthatnak, míg a munkahelyek, intézmények ezertől ötezer jüanig terjedő bírsággal sújthatók. Az olimpia alatt százezer dohányzási ellenőr járja majd a várost.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?