Százezer dohányzási ellenőr lesz a pekingi olimpián

MTI
2008.04.24. 12:58
A pekingi döntéshozók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a lehető legfüstmentesebb környezetet biztosítsák az augusztusi olimpia idejére, a teljes körű dohányzási tilalmat azonban nem tartják kivitelezhetőnek.

A május 1-én életbe lépő környezetvédelmi rendelkezések nyomán sportrendezvényeken, továbbá parkokban, tömegközlekedési eszközökön és iskolákban tilos lesz rágyújtani, de ugyanez nem vonatkozik a szállodákra és éttermekre.

"A cigarettázás hozzátartozik az emberek életviteléhez, és Pekingnek különösen jelentős dohányzó közössége van, éppen ezért vendéglátóhelyekről nem tudjuk teljesen kiszorítani a füstölést" - mondta Li Ling-jüan (Li Lingyuan) az illetékes hivatal igazgatóhelyettese.

Az intézkedések révén ugyanakkor a sportcsarnokokban és a stadionokban nem lehet majd dohányozni, akárcsak a kulturális örökség részét képező területeken, középületekben illetve kormányzati létesítményekben sem. Vendéglátóhelyeken ki kell alakítani nem dohányzó részeket, a szállodák pedig kötelesek biztosítani füstmentes szobákat, továbbá folyosórészeket, emeleteket.

Pekingben a 15 év feletti lakosság negyede dohányzik.

Azok, akik megsértik a rendelkezéseket, tíz jüan (225 forint) bírságra számíthatnak, míg a munkahelyek, intézmények ezertől ötezer jüanig terjedő bírsággal sújthatók. Az olimpia alatt százezer dohányzási ellenőr járja majd a várost.