Az európai elitbe jutottak a női curlingesek

2014.11.28. 22:53

Ezüstérmet szerzett az Európa-bajnoki B divízióban a magyar női curlingválogatott, ezzel kivívta a jogot arra, hogy a jövő évi Eb-n az A divízióban, vagyis az európai elitben versenyezzen – közölte a szövetség péntek este.

A csapat a kilenc mérkőzéses csoportkörben öt győzelmet és négy vereséget szerzett, ezzel bejutott a rájátszásba. Ott először Törökországot (6-2), majd Olaszországot verte (11-3) fölényesen. Ezután következett egy, az utolsó kőig kiélezett mérkőzés az osztrákok ellen a döntőbe jutásért, egyben az A divízióba való feljutásért. A csapat 7-6-ra hozta a mérkőzést.

A döntőben az alakulat végül kikapott Norvégiától (6-10), ettől függetlenül Palancsa Dorottya csapatkapitány elégedett volt a teljesítménnyel: „Nagyon büszke vagyok a lányokra, egy roppant sikeres Eb-n vagyunk túl. Hihetetlenül jó érzés, hogy jövőre újra az A osztályban versenyez a magyar csapat”.

Férfi válogatottunk szintén a B divízióban versenyzett, és végül a negyedik helyen végzett a szövetség tájékoztatása szerint. A csapat hét csoportmérkőzéséből ötöt megnyert, ezzel bejutott a rájátszásba. Ott először magabiztos játékkal legyőzte Ausztriát (8-4), utána azonban kétszer kikapott: először Hollandiától (7-9), majd Angliától (5-8), így épphogy lemaradt az éremről.

Ézsöl Gábor csapatkapitány így nyilatkozott a verseny végén: „Összességében elégedett vagyok. Jól játszottunk, bejutottunk a legjobb négy közé, és próbáltuk megszerezni a feljutást érő első két hely valamelyikét. Ez most sajnos nem sikerült, de ettől függetlenül jó érzésű Európa-bajnokságon vagyunk túl.”

Az Európa-bajnoki ezüstérmes magyar női válogatott: Palancsa Dorottya (skip), Miklai Henrietta, Kalocsai Vera, Sándor Nikolett, Nagy Tímea. Edző: Palancsa Zoltán

Az Európa-bajnoki negyedik helyezett magyar férfi válogatott: Ézsöl Gábor (skip), Hall Krisztián, Belleli Lajos, Nyitrai József, Fóti Balázs. Edző: Vaspöri Tamás