Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Figyelem, cuccosok! Itt van az új doppingkódex

2014.12.05. 18:21

Világszerte január elsején lép élete a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) új szabályzata, a vonatkozó 2011-es kormányrendelet módosításával Magyarországon is – írja az MTI.

A szabályzás legfontosabb eleme szerint a jövőben megkülönböztetik a szándékos, illetve a gondatlanságból, vagyis nem szándékosan elkövetett doppingvétséget. A témával foglalkozó pénteki sajtótájékoztatón Tiszeker Ágnes, a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója elmondta, a WADA a kódex lényegi módosításával ismeri el, hogy az is előfordulhat: egy sportoló figyelmetlenségből, tájékozatlanságból használ tiltólistás szert tartalmazó táplálék-kiegészítőt, így nem szándékosan él tiltott teljesítményfokozóval.

Természetesen a felelősség alól ez sem menti fel a sportolókat, de a büntetés mértéke kisebb lesz.

- mondta Tiszeker. A büntetés ebben az esetben megrovástól két évig terjedő eltiltásig terjed majd, míg a szándékos doppingvétség elkövetése esetén négyéves eltiltásra lehet számítani.

Az is új, hogy nyolcról tíz évre nő az olimpiákon vagy más nagy sporteseményeken levett minták tárolási ideje, vagyis hosszabb idő áll majd rendelkezésre a régi módszerekkel kimutathatatlan doppingszerekkel való utólagos lebukásra.

Jön majd a biológiaútlevél is, mellyel a sportoló különböző biológiai paraméterei kerülnek be egy központi nemzetközi adatbázisba A folyamatos mintavételekkel és adatgyűjtésekkel akkor is kiszűrhetők a doppingolók, ha a gyorsan ürülő szereket nem, csak azok hatását, bizonyos mutatók hirtelen, jelentős mértékű, orvosilag nem indokolható változását tudják kimutatni a laborok.

Tiszeker Ágnes azt mondta, idén a MOB 900 alkalommal vett mintát sportolóktól, de ez az eredményesség, az elvárások és a hazai rendezésű világesemények szempontjából már nem elegendő