Mátyás
-6 °C
1 °C
Alpesi sí
Percről Percre

Mohamed Vezzali legyőzésével érmes a vívó Eb--n

2015.06.08. 16:28

Mohamed Aida a hatszoros olimpiai bajnok Valentina Vezzali legyőzésével bejutott a legjobb négy közé női tőrben, ezzel már biztosan érmes a montreux-i vívó Európa-bajnokságon. A hétfői versenynapon Varga Gabriella kikapott a negyeddöntőben.

A nemzetközi szövetség honlapjának közvetítése alapján óvatos vívás jellemezte a szakág két nagy öregének, a 39 éves Mohamednek és a 41 esztendős, 15-szörös világbajnok Vezzalinak az asszóját, legalábbis az első két szakaszban. A felek három perc után 2-2-es, hat percet követően pedig 4-4-es állásnál vonultak el pihenni.

Az utolsó periódusban aztán minden a magyar tábor legszebb álmainak megfelelően zajlott a páston: az első percben Mohamed szép találatokkal 7-4-re meglépett, innen pedig Vezzali már kényszerhelyzetben volt, mennie kellett előre, ám a magyar tőröző az esetek többségében remek tempóban szúrt bele támadásaiba, s fokozatosan növelte előnyét. Kevesebb mint egy perccel a vége előtt már öt találat volt a két vívó közti különbség, s ugyan Vezzali mindent megpróbált, a végig higgadt Mohamed magabiztosan menetelt a győzelem felé, s végül 15-11-re diadalmaskodott.

Egy másik páston egy teljesen más tempójú asszót vívott Varga az orosz Larissza Korobejnyikovával. A nagyon aktív orosz meg is lepte magyar riválisát, aki sokáig nem volt képes ellenállni, s pillanatok alatt 8-3-as hátrányba került. Varga Gabriella ezt követően jobban felvette a ritmust, s többször fel tudott zárkózni két tusra, annál közelebb azonban egyszer sem, 9-11 után pedig már nem talált és ezzel a hetedik helyen végzett.

Varga vereségéért a vb ezüst- és bronzérmes Mohamed vehet revánsot az esti elődöntőben, mivel éppen Korobejnyikovával vív a fináléért.

Negyeddöntő:

Mohamed Aida-Valentina Vezzali (olasz) 15-11

Larissza Korobejnyikova (orosz)-Varga Gabriella 15-9

Arianna Errigo (olasz)-Julija Birjukova (olasz) 15-10

Elisa Di Francisca (olasz)-Inna Gyeriglazova (orosz) 15-14

a 32 között:

Knapek Edina-Jeszenszky Szilvia 15-13

Mohamed-Olga Lelejko (ukrán) 15-8

Varga-Franziska Schmitz (német) 15-11

a 16 között:

Mohamed-Knapek 15-8

Varga-Martina Batini (olasz) 15-13