Nagy fordítás a románok ellen, megvan a bronz

2015.06.11. 18:53

Bronzérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat a montreux-i vívó Európa-bajnokságon, tudósított az MTI.

    A harmadik helyért a románokkal kellett megmérkőzni a franciák elleni negyeddöntős győzelem és a németektől elszenvedett elődöntős vereség után. 
    Az első asszót ugyan szűken megnyerte Szilágyi, utána azonban három vereség következett, és a románok hét találattal megléptek (13-20).

Aztán Szilágyi ismét győzött, de ezúttal már három tussal Alin Badea ellen, így csökkent a hátrány, majd a korábbi mérkőzéseken is remeklő Szatmári 9-0-ra lelépte Iulian Teodosiut.

A nagyszerű sorozat megtörte az ellenfelet, amely a továbbiakban sem tudott már párharcot nyerni. Előbb a két vereséget elszenvedő Gémesi helyére beállt Decsi bizonyult jobbnak Ciprian Galatanunál, majd Szatmári verte Tiberiu Dolniceanut. A mérkőzést Szilágyi zárta le magabiztosan, 5-0-ra verve Teodosiut (45-31).
    Szilágyi plusz kilenccel, Szatmári plusz nyolccal, Decsi plusz hárommal, Gémesi pedig mínusz hattal zárta a döntőt. 
    Ugyanebben az összeállításban a tavalyi világbajnokságon is bronzérmes volt a magyar férfi kardválogatott.    
    A riói olimpián nem szerepel a programban a férfi kardozók csapatversenye, így ebben a szakágban - ahogy a női tőrözőknél is - csak egyéniben lehet részvételi kvótát szerezni az ötkarikás játékokra.
    A magyar küldöttség öt éremmel fejezte be az Eb-t. Korábban győzött kard egyéniben Szilágyi, és bronzot szerzett a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, valamint a tőröző Mohamed Aida.
    
    Eredmények:
    negyeddöntő:
Magyarország-Franciaország 45-44
Németország-Ukrajna 45-32
Olaszország-Fehéroroszország 45-33
Románia-Oroszország 45-40
    elődöntő:
Németország-Magyarország 45-40
Olaszország-Románia 45-32
    a 3. helyért:
Magyarország-Románia 45-31