Aranyakat nyertek a magyar erőemelők a világbajnokságon

2015.06.17. 10:13



A finnországi Salóban 10 napon keresztül zajló erőemelő világbajnokságon a masters magyar válogatott kiválóan szerepelt. A 40 év felettiek versenyében a 83 kg alatti kategóriában a miskolci Fekete Miklós bronzérmet szerzett guggolásban és fekvenyomásban.

Pánisz László 120 kg-ban guggolásban 285 kg-ot teljesítve új országos csúccsal aranyérmes lett. Fogásnembeli ezüstérmet jelentő 305 kg-os felhúzásával (új felnőtt országos csúcs) óriási csatában az összetett bronzérmet is megszerezte a hajdúszoboszlói emelő az erős mezőnyben.

A 60 év felettiek korcsoportjában a győri Standinger István összetett bronzérmet nyert, könnyebb testsúlyának köszönhetően francia, amerikai, norvég vetélytársai előtt.

A 70 év feletti kategóriában a szarvasi Fábri János elképesztő teljesítménnyel sokadik masters összetett világbajnoki címét szerezte meg, és felhúzásban továbbra is verhetetlen – 260 kg-ot teljesített. A versenyen 8 alkalommal javított világrekordot.

A 23 éves szegedi Köteles Mária a +84 kg-os junior korcsoportban magabiztosan versenyezve lett világbajnok. Kötelesnek ez a negyedik junior világbajnoki címe, és mellette háromszoros Európa-bajnok. Jövőre már a felnőttek között fog versenyezni.

A felnőttek 52 kg-os kategóriájában az idei felnőtt Európa-bajnok Petróczki Magdolna a tőle megszokott, megbízható formában, technikailag tökéletesen kivitelezett gyakorlatokkal összetett bronzérmes lett, ami bravúr, hiszen már masters korosztályúként felveszi a versenyt a felnőtt világelittel.

A férfiak 93 kg-os súlycsoportjában az idén a felnőtt korosztályba lépett Horváth Péter az erős, népes mezőnyben, guggolásban és összetettben országos felnőtt csúcsot is javított, ami a 13. helyre volt elegendő. Dr. Budai Balázs egyéni legjobbját túlszárnyalva 17. lett.

Ray Williams 425,5 kg WORLD RECORD squat - IPF Classic World Championship

Elképesztő eredmények születtek a versenyen: 83 kg-ban az ecuadori Castillo guggolás világcsúcsot (290 kg) és összetett világcsúcsot ért el. Szupernehézsúlyban az amerikai Williams a világon elsőként lépte át az 1000 kg-os összetett határt, de még így sem érezhette magát biztonságban, hiszen a szintén amerikai ezüstérmes az utolsó felhúzásig szorongatta. Az összetett bronzérmes is mindössze 7,5 kg-al maradt el az ezüstéremtől, a negyedik helyezett is mindössze testsúlykülönbséggel szorult le a dobogóról. Minden idők legerősebb és legkiélezettebb versenye zajlott le.

A versenyen nem volt engedélyezett semmiféle, az emelést befolyásoló speciális erőemelő ruházat, ezért is az elnevezés: klasszikus erőemelő világbajnokság. A versenyzők komoly doppingellenőrzést is vállalnak, az idei világbajnokságra Norvégiától Dél-Afrikáig, Perutól Szingapúrig 47 országból több mint 1000 versenyző nevezett a 14 évestől a 80 évesig.