Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Tokió 2020: duplájára nőtt a központi stadion építési költsége

2015.06.29. 15:39

A japán kormány hétfőn elismerte, hogy az eredetileg tervezett költség csaknem duplájába, 252 milliárd jenbe (579 milliárd forint) kerül majd a 2020-as tokiói olimpia központi stadionjának kivitelezése, amely ráadásul a vártnál később fejeződik csak be. Simomura Hakubun oktatási miniszter a játékok szervezőivel  tartott hétfői megbeszélésen újra megerősítette, hogy az aréna az iraki-brit építész, Zaha Hadid tervei alapján valósul meg, mivel módosításra már nincs idő, írja az MTI.

A miniszter mindehhez hozzátette, hogy 2019 májusában adják át a stadiont, ami ugyan két hónap csúszást jelent az eredeti tervekhez képest, de a 2019 őszén sorra kerülő rögbi-világbajnokságon már üzemelni fog a létesítmény. Hadid terveit Japánban többen már hosszú ideje élesen kritizálják, mert az aréna látványos, két óriási ívet formázó tetőszerkezetét túlzottan drágának gondolják.

A kormányzat ragaszkodik a pályázatban is hangsúlyos szerepet kapó - ám akkor még csak 130 milliárd jenesnek gondolt - főstadionhoz, arról ugyanakkor már korábban döntött, hogy takarékossági okokból a tetőszerkezet nem lesz behúzható és a 80 ezer székből 15 ezer csak ideiglenes lesz.