Két magyar az öttusa-vb női döntőjében

2015.07.02. 21:36

A férfiak hagyományos versenyéhez hasonlóan a nőkében is két magyar jutott be a döntőbe a berlini öttusa-világbajnokságon. Földházi Zsófia és Kovács Sarolta magabiztosan lépett tovább a selejtezőből, a harmadik csapattag, Alekszejev Tamara, valamint az egyéni induló Réti Kamilla viszont kiesett, írja az MTI.

Három csoportban összesen nyolcvanegyen küzdöttek csütörtökön az Olimpiai Parkban kialakított helyszíneken azért, hogy a legjobb 36 közé bekerüljenek, azaz a szombati fináléban is versenyezhessenek. Az első nyolc-nyolc hely automatikusan továbbjutást ért, további 12 öttusázó pedig a pontszáma alapján került a döntőbe.

Földházi a B csoportban magabiztos vívással alapozta meg a napját, majd a harmadik legjobb időt hozta össze úszásban, így a kombinált szám előtt a második helyen állt. Ha kicsivel gyorsabban úszik - amire egyébként eddigi eredményei alapján képes - akkor a döntőben a leggyorsabb futamba kerül, így viszont nem a legjobbakkal küzdve kell majd jó időt tempóznia szombaton. Továbbjutását egyébként nem veszélyeztette semmi, a 4x800 métert jó iramban futotta le, lövészeteit kevés hibával, gyorsan teljesítette, így az utolsó körnek már elsőként vágott neki, végül erejét kímélve harmadikként futott a célba.

A C csoportban Kovács és Réti úszással kezdett, előbbi 2:09.55-tel a leggyorsabb, utóbbi 2:32.56-tal a leglassabb volt mezőnyében. A vívás 5/2 után nem ment jól Kovácsnak, sorozatban nyolc vereséget gyűjtött be, de a végére összekapta magát és 15/11-es mérleggel zárt, ami azt jelentette, hogy összesítésben a negyedik helyen állt két szám után. A kombinált versenyben Földházihoz hasonlóan remekül lőtt, minden sorozatánál javított pozícióján, így hiába előzte vissza a futószakaszokon időnként egy-egy riválisa, végül ő is harmadikként fejezte be a napot. Réti 12/14-gyel fejezte be a vívást, ő 22. volt a kombinált szám előtt, amelyben jól lőtt, így egy helyet előre tudott lépni.

Alekszejev az A csoportban a 17. lett, pontszáma pedig végül kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz. Földházi 13:17.95, Réti 13:25.37, Kovács 13:27.89, Alekszejev pedig 13:39.39 perc alatt teljesítette a kombinált számot.

Pénteken a férfiak hagyományos versenyének döntőjét rendezik, amelyben a nőkéhez hasonlóan már olimpiai kvótákért is zajlik majd a küzdelem. A 36-os mezőnybe a magyar csapatból Marosi Ádám és Kasza Róbert jutott be.