A párbajtőrőző Szász Emese a 16 között kiesett a vívó-vb-n

2015.07.15. 16:31

A magyarok közül utolsóként Szász Emese is kiesett a női párbajtőrözők egyéni versenyéből a moszkvai vívó-világbajnokságon, írj az MTI.

Két könnyű mérkőzés után egy nehéz várt rá a legjobb 16 között, mivel Simona Ghermannal kellett összecsapnia. A román vívó 2012-ben Európa-bajnok volt egyéniben, csapatban pedig ötször nyert Eb-t és kétszer világbajnokságot. Ezzel együtt Szász számított esélyesebbnek, már csak azért is, mert ő vezeti a világranglistát.

A világbajnokságon 2010-ben ezüst-, 2006-ban és 2013-ban bronzérmes magyar párbajtőröző ugyanakkor egyáltalán nem érezte a ritmust és a távolságot, legtöbb akciója eredménytelenül zárult, hibáit pedig nagyon magabiztosan használta ki Gherman. Az első szakasz passzivitás miatt csak bő egy percig tartott, a másodikban viszont a román vívó nyolc találatot adott, miközben Szász csupán kettőt. A második pihenőt követően sem változott a helyzet, a magyar vívó nem tudott újítani, így esélye sem volt arra, hogy fordítson.

Szász a 9., Antal Edina a 25., Budai Dorina a 41., Révész Julianna pedig a 47. helyen végzett.

Női párbajtőrben rendeznek majd csapatversenyt is a jövő évi olimpián, így a legjobb az lenne, ha a válogatottnak sikerülne kvótát szereznie. Ebben az esetben ugyanis egyéniben is biztossá válna három magyar riói indulása. Az egyéni szereplés akkor kerül előtérbe, ha a csapat lemaradna a játékokról. Szász az eddigi eredményeivel - többek között a júniusi Eb-bronzával, illetve a mostani helyezésével - kedvező helyzetben van. A kvalifikációs időszak jövő tavasszal zárul.

Eredmények, női párbajtőr:
    a 64 között:
Szász Emese-Danijela Ilic (szerb) 15-6
Antal Edina-Man Vaj Vivian Kong (hongkongi) 15-11
Mara Navarria (olasz)-Révész Julianna 14-11
Nathalie Moellhausen (brazil)-Budai Dorina 15-10
    a 32 között:
Szász-Coraline Vitalis (francia) 15-9
Jana Semjakina (ukrán)-Antal 15-10
    a 16 között:
Simona Gherman (román)-Szász 15-8