Knapek Edina és a kardválogatott is vb-negyeddöntős

2015.07.16. 15:45

Valentina Vezzali sem tudta megállítani Knapek Edinát a moszkvai vívó-világbajnokságon, ezzel a magyar tőröző bejutott a negyeddöntőbe.

A harmadik főtáblás mérkőzésén Knapeknek a sportág egyik legnagyobb alakja jutott, az egyéniben és csapatban összesen hatszoros olimpiai és 15-szörös világbajnok olasz vívó még úgy is esélyesebbnek számított, hogy legjobb időszakán vélhetően már túl van. A tavalyi vb-n még harmadik tudott lenni, és a világranglistán most is az élcsoportban, egészen pontosan a hatodik helyen áll, míg Knapek az 54.

Ehhez képest az asszó a várakozástól teljesen elütő képet mutatott, a rendszerint pontos Vezzali ezúttal nem tudta eredményesen befejezni támadásait, Knapek viszont hatékonyan szúrt. Az első szakasz ugyan passzivitás miatt tus nélkül és gyorsan lement, a másodikban viszont Knapek 5-0-ra elhúzott, s a pihenő is még az ő 5-1-es vezetésénél kezdődött. A folytatásban sem változott a forgatókönyv, a kétszeres vb-bronzérmes magyar tőröző végig hatékonyabb maradt, s meglepően magabiztos, hattusos győzelmet aratott. Az elődöntőbe jutásért, azaz a biztos éremért az orosz Aida Sanajevával mérkőzik majd.

Női tőr:

A 16 között: Knapek-Valentina Vezzali (olasz) 13-7

Két győzelemmel negyeddöntőbe jutott a magyar férfi kardválogatott. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású együttes a vb honlapja szerint előbb simán verte az ausztrálokat, majd szoros küzdelemben, kéttalálatnyi különbséggel az ukránokat.

A vb újszerű lebonyolítása miatt a folytatásra pénteken kerül sor, csütörtökön csak a kilencedik helyig vívják le a mérkőzéseket a csapatok. A magyarok a negyeddöntőben az oroszokkal vívnak majd. A versenyben 30 válogatott indult.

Eredmények, férfi kard csapat:

A 32 között: Magyarország-Ausztrália 45-16

A 16 között: Magyarország-Ukrajna 45-43

Férfi kardban nem rendeznek csapatversenyt a jövő évi olimpián, így ebben a szakágban csak egyéniben lehet kvótát szerezni a májusban kezdődött 11 hónapos kvalifikációs időszakban.