Megkezdődött az első Európai Sporthét

2015.09.07. 13:42

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét hétfőn Brüsszelben az Európai Sporthét, amelyet idén első alkalommal rendeznek meg, írta az MTI.

A rendezvénysorozatot Navracsics Tibor sportügyekért felelős uniós biztos nyitotta meg, aki szerint a sporthét egy igazi európai erőfeszítés, amely több mint 100 sportesemény jelent szerte a kontinensen. Mint fogalmazott: a cél annak megmutatása, hogy a sport öröm és hasznos is egyszerre.

A politikus kiemelte, hogy a sport egészségügyi, társadalmi és gazdasági szempontból is fontos. Rámutatott, hogy a mozgás hiánya egészségügyi problémákat okoz, rákhoz, cukorbetegséghez, szívbetegséghez is vezethet. Kitért arra, hogy ha az emberek nem mozognak, az terhet jelent az egészségügyi rendszer és gazdaság számára, mert aki passzív, az statisztikailag többet hiányzik a munkából, nagyobb költséget jelent az államnak az ellátása, és kevésbé termelékeny.

Emellett Navracsics arra is kitért, hogy a sport összehozza az embereket, barátságok létrejöttét segíti, és előmozdítja a társadalmi befogadást.

"A szomszédos országok konfliktusai, nagy számú migráns érkezése és terrortámadások feszítik a társadalom szövetét. Módot kell találnunk a nyílt és toleráns társadalom megőrzésére" - szögezte le a biztos, aki szerint ebben fontos szerepe lehet a sportnak.

Felszólalt még a megnyitón Santiago Fisas spanyol néppárti európai parlamenti képviselő is, aki annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a sport a társadalmi kohézió és a különböző társadalmi hátterű emberek integrációjának eszköze, egészségesebb társadalmat teremt, és valamilyen formában 15 millió munkahely kötődik hozzá.

"A sport világából a korrupciónak a gyanúját is száműzni kell, nagyobb átlátathatóságra van szükség" - húzta alá a spanyol képviselő. Emellett a dopping elleni küzdelem jelentőségét hangsúlyozta, valamint amellett foglalt állást, hogy "sportolók nélkül nincs sport", ezért a sportolók jelenéről és jövőjéről is gondoskodni kell.

Az uniós miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg sportminiszter arról beszélt, hogy a fiatalokat és a kisgyerekeket is "fel kell állítani a kanapéról", mert egyre többeket érint a túlsúlyosság problémája.

"Ahelyett, hogy lepisszegjük a gyerekeket, hogy "Maradj nyugton, maradj csöndben!", azt kell mondani nekik: mozgás!" - húzta alá Romaine Schneider, rámutatva egyúttal: azok a gyerekek, fiatalok, akik mozognak, jobban tanulnak, jobban tudnak figyelni, jobb a koordinációs és egyensúlyérzékük is.

Az Európai Sporthét megnyitóján mindhárom politikus tett egy-egy vállalást. Navracsics Tibor ígérete szerint egy éven át minden héten úszni fog egy kilométert. Santiago Fisas azt ígérte, hogy golfozni fog, s lead néhány kilót. A luxemburgi miniszter pedig azt vállalta, hogy ismét nekiáll futni, biciklizni és edzeni, legalább hetente kétszer.

Az Európai Sporthetet világhírű sportolók is támogatják. Így a rendezvénysorozat "nagykövete" Clarence Seedorf korábbi holland válogatott labdarúgó, Danka Barteková olimpiai bronzérmes sportlövő, Steven Gerrard angol focista, Gerlinde Kaltenbrunner hegymászó, Caroline Wozniacki dán teniszező, Jean-Michel Saive belga asztaliteniszező, Marie Bochet francia síelő, paralimpiai bajnok, Taplo Korjus ötkarikás aranyérmes finn gerelyhajító, Paula Radcliffe brit világcsúcstartó maratonista és Joel Gonzales spanyol tekvondó-világbajnok is.