Ilyet még nem látott a világ, bírói ámokfutás a kettesfogathajtó-vb-n.

2015.09.11. 19:17

A csütörtöki éllovas Claudio Fumagallit pénteken sem tudta megelőzni senki, így az olasz versenyző vezet a díjhajtás után a Fábiánsebestyénben zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon, mögötte a címvédő Lázár Vilmos a második.

Pénteken ugyanúgy esőben zajlott a program, mint egy nappal korábban, de a sok víz miatt a talaj már sokkal mélyebb volt, így pénteken nehezebb feladatot kellett megoldaniuk a hajtóknak. A kilencszeres világbajnok Lázár Vilmost már délelőtt a díjhajtó négyszögbe szólították, és címvédőhöz méltóan versenyzett, alig több mint egy hibaponttal maradt el Fumagallitól. A bíráktól kapott 43,36 hibapontot úgy értékelte, hogy teljesítménye a szakértők szerint jobb eredményt érdemelt volna.

Az egész mezőny utolsó hajtójaként testvére, Lázár Zoltán mutatkozott be, neki is sikerült 45 hibaponton belül maradnia, amellyel negyedik helyről várhatja a folytatást. Hátránya neki is elenyésző, kevesebb mint 2,5 hibapont a listavezetőhöz képest. Harmadikként az olasz színekben versenyző Jozsef Dibak zárta a nyitószámot.

Csapatban Fumagalli és Dibak remek teljesítményének köszönhetően az olaszok vezetnek kevesebb mint két ponttal megelőzve a magyar hármast.

„Maximálisan elégedett vagyok a fiúkkal, mindenki nagyszerű programot mutatott be. Megkockáztatom, Lázár Zoli kettesfogaton még ilyen kiváló díjhajtást soha nem produkált" - értékelt az MTI-nek Tóth Tamás szövetségi kapitány.

A szakvezető ugyanakkor megjegyezte, pénteken is

folytatódott a bírói ámokfutás"

, erre példaként azt hozta fel, hogy az öt pontozó közül kettőnél Lázár Vilmos volt a legjobb, de akadt olyan is, aki csak 12. helyre rangsorolta őt. Hozzátette, a vb után mindenképpen hivatalos formában jelezni fogják a bírói széthúzást a nemzetközi szövetségnek, mert ez szerinte megengedhetetlen egy világbajnokságon. A legkirívóbb eset a díjhajtásban végül 11. helyezett lengyel Waldemar Kaczmareké volt, akit az egyik pontozó a legjobbnak látott, míg egy másik csak 37. helyre sorolta a 65 fogatos mezőnyben.

Tóth Tamás annak azért örült, hogy mind egyéniben, mind csapatban minimális a magyarok hátránya, s most már a két objektív pontozású szám van hátra.

A vb szombaton 10 órától a maratonhajtással folytatódik és vasárnap az akadályhajtással zárul.

 Állás a díjhajtás után:

egyéni:
1. Claudio Fumagalli (olasz) 42,18 hibapont
2. Lázár Vilmos 43,36
3. Jozsef Dibak (olasz) 44,12
4. Lázár Zoltán 44,66
...6. ifj. Dobrovitz József 49,97
...14. Osztertág Kristóf 54,80
...16. Osztertág Márk 55,51
...19. Hódi Károly 56,51
...44. ifj. Simon József 65,66
...49. Kákonyi Norbert 68,55
...57. Galambos Károly 70,85

csapat:
1. Olaszország (Fumagalli, Dibak, Francesco Aletti Montano) 86,30 hibapont
2. Magyarország (Lázár V., Lázár Z., ifj. Dobrovitz) 88,02
3. Németország (Sebastian Warneck, Anna Sandmann, Arndt Lörcher) 105,07