Senki sem tud úgy fogatot hajtani, mint Lázár Vilmos

2015.09.13. 16:31

 Lázár Vilmos, továbbá a Lázár Zoltánnal és ifj. Dobrovitz Józseffel kiegészült csapat is megvédte címét a Fábiánsebestyénben rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon, írja az MTI.

A Magyar Lovassport Szövetség elnökeként is dolgozó hajtó magabiztos, több mint hatpontos előnnyel vezetett testvére, Lázár Zoltán előtt a zárószám előtt, és mivel egyetlen, három hibapontot érő verőhibája volt a vasárnapi akadályhajtásban, megszerezte pályafutása 10. és 11. vb-aranyérmét. Mögötte az immár nyolcszoros világbajnok Lázár Zoltán lett az ezüstérmes, harmadikként pedig az olasz színekben versenyző Jozsef Dibak zárt.

Csapatban Magyarország biztosan őrizte meg tetemes előnyét Olaszország és Németország előtt.

Az hamar kiderült, hogy Fintha Gábor hasonlóan nehéz pályát jelölt ki, mint két éve a szlovákiai Kistapolcsányban, ahol egyetlen hajtó sem tudott szintidőn belül és verőhiba nélkül hajtani. A fordított sorrendben rajtoló versenyzők fogatukkal sorra verték le a labdákat a bóják tetejéről (három hibapont), de sokak a háromperces limitidőtől is elmaradtak (másodpercenként 0,5 hibapont). Ezúttal ketten jártak igazán közel a hibátlan akadályhajtáshoz: a román Eduard Bartha és az olasz Dibak, akik tökéletesen szlalomoztak a kapuk között, de egy kicsit még ők is elmaradtak a szintidőtől. Utóbbi, aki két szám után hatodik volt, kiváló teljesítményével dobogóesélyessé lépett elő.

A magyar csapatból elsőként ifj. Dobrovitz hajtott a pályára, ő egy labdát vert le és kissé lassú tempóban teljesítette a pályát. Bár így Dibak megelőzte, utána viszont a szintén olasz Claudio Fumagalli kétszer rontott és még lassabb volt, azaz a magyar hajtó megtartotta negyedik helyét.

Lázár Zoltán utolsó előttiként úgy vághatott neki az akadályhajtásnak, hogy ha nem rendezi át a pályát, akkor Magyarország biztosan aranyérmes csapatban. Márpedig a fiatalabb Lázár fivér a szokott kiváló produkciót nyújtotta, hibátlanul vette az akadályokat, így csak az időtúllépésért kapott 3,10 hibapontot. Ez a hajtás a magyar csapatnak az aranyérmet jelentette, Lázár Vilmosnak pedig azt, hogy akár három verőhibája is lehet ahhoz, hogy megtartsa első helyét öccsével szemben.

A 48 éves hajtó igazolta klasszisát, a húszból csak a 17-es kapunál hibázott, időtúllépése nem volt, így 1999, 2001, 2007 és 2013 után ötödször nyert egyéniben.

Eredmények


    egyéni:
   
1. Lázár Vilmos 160,12 hibapont
2. Lázár Zoltán 166,25
3. Jozsef Dibak 166,86
4. ifj. Dobrovitz József 169,26
...23. ifj. Simon József 197,85
...30. Osztertág Kristóf 200,95
...32. Kákonyi Norbert 203,80
...36. Galambos Nándor 206,79
    csapat:
   
1. Magyarország (Lázár V., Lázár Z., ifj. Dobrovitz) 322,47 hibapont
2. Olaszország (Claudio Fumagalli, Dibak, Francesco Aletti Montano) 340,29
3. Németország (Sebastian Warneck, Anna Sandmann, Arndt Lörcher) 357,41