A magyar doppingellenőrök 28 alkoholtesztet is végeztek

2015.12.04. 18:20

A nemzeti doppingellenes szervezet feladatait és jogkörét ellátó Magyar Antidopping Csoport (MACS) az elmúlt négy évben több mint 12 ezer mintát vizsgált, idén itthon 1100 tesztet hajtott végre, nyolc pozitív eset akadt.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője a 2012 és 2015 közötti közbeszerzési ciklust lezáró pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idehaza és külföldön elvégzett, nemzeti és nemzetközi sportszövetségek, továbbá a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által és az államilag finanszírozott ellenőrzések összesen 87 sportágat érintettek.

A téli és nyári olimpiák műsorán szereplő sportágak, illetve az olimpiai bemutató sportok művelőinek körében csaknem 11 400 mintavétel történt.

A magyar doppingellenőrök által a világon a legtöbbet ellenőrzött négy sportág a súlyemelés (5681), az atlétika (709), az úszás (593) és a kajak-kenu (579). A kontrollnak alávetettek között 5434 volt a magyar, 6791 a külföldi sportoló.

A vizsgálati anyagok zöme - 10 563 - vizeletminta volt, vérmintát 883-at vettek, emellett akadt három hajteszt, 28 alkoholteszt is. Az ellenőrzések több mint fele - 6405 - történt versenyen, 5820 versenyen kívül.

Tiszeker Ágnes részletes elemzésében kitért rá, hogy a négy év alatt Magyarországon négyezer mintát vettek 81 sportágban. Az idehaza leginkább atlétákat, kajak-kenusokat és úszókat vizsgáltak.

Ami a 2015-ös statisztikát illeti, 1100 mintavételre került sor a magyar állam megrendelésében - emelte ki Tiszeker. 2016-ban ez a szám 1500-ra nőhet. Az idei magyar sportolói minták közül nyolc bizonyult pozitívnak.

Az analíziseket a WADA által akkreditált laboratóriumokban, az ausztriai Seibersdorfban és a németországi Kölnben végezték el.

Tiszeker Ágnes örömmel említette, hogy a MACS a legmagasabb szakmai elismerési fokozatot kapta meg néhány hete, miközben több országot is leminősített a WADA.

„Mi az úgynevezett fully compliant, vagyis a teljes megfelelőségi státuszba kerültünk" – mondta.

A MACS vezetője emlékeztetett rá, hogy a WADA új kódexe január elsején lépett életbe világszerte. Az újraszabályozás egyik lényegi eleme az, hogy a kódex megkülönbözteti a szándékos, illetve a gondatlanságból, vagyis nem szándékosan elkövetett doppingvétséget. Utóbbi esetben a büntetés mértéke kisebb (megrovástól két évig terjedő eltiltás), mint a szándékos vétség elkövetése esetén kirótt négyéves eltiltás. Emellett nyolcról tíz évre nőtt a doppingvétségek elévülési ideje, ezzel együtt az olimpiákon és más nagy sporteseményeken levett minták tárolási ideje is, tehát hosszabb idő áll majd rendelkezésre azok újbóli, akár évenkénti vizsgálatára.

Utóbbi változás oka, hogy egyelőre nincs megbízható módszer a könnyen hozzáférhető, sokak által használt növekedési hormon és egyéb növekedési faktorok kimutatására. Tíz év viszont óriási változásokat hozhat a tudomány világában, ez idő alatt új, megbízható analitikai módszerek fejleszthetők ki a ma még nem kimutatható doppingszerekre is – mondta Tiszeker Ágnes.