Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Tarlós óvatos optimizmussal tekint a budapesti olimpiai pályázatra

2015.12.07. 14:38

Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról, írja az MTI.

A dokumentumot - amely rendelkezik a benyújtandó pályázat intézményrendszeréről: a felállítandó sportolói bizottságról, az olimpiai védnökök testületéről, valamint az olimpiai egyeztető fórumról Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Szabó Bence MOB-főtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Fürjes Balázs, Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál a NOB tagja, valamint Kovács Ágnes, Kárpáti György, és Kovács István ökölvívó olimpiai bajnok írta alá.

Tarlós István főpolgármester a politikai összefogásra hívta fel a figyelmet, "óvatos optimizmussal" tekint a magyar pályázatra. „Mozgalmas két év következik, 2017 nyarán Budapest lesz a házigazdája a vizes világbajnokságnak, ez pedig nagy próba lesz számunkra, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem sokkal ezután, ősszel, Limában dönt a 2024-es játékok rendezőjéről" - mondta a főpolgármester.

A főpolgármester hangsúlyozta, „nem szabad a megaberuházások kísértésébe esni", nem az athéni út a követendő, az olimpiához szükséges infrastruktúrát, létesítményeket a józan szempontok figyelembevételével kell megtervezni. Pozitív példának a 2012-es londoni játékokat hozta fel.

Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője azt mondta, Budapest erős és esélyes pályázó, amelynek az javaslata a NOB számára, hogy vele közösen tegye működővé, váltsa valóra a gazdaságos olimpia reformját, együtt ültessék át a gyakorlatba az Agenda 2020 reformot.

„Ma nem tudunk olimpiát rendezni, de közel 10 év múlva akarunk házigazdák lenni, s akkor pontosan 20 éve leszünk az Európai Unió tagjai, addigra 20 ezer milliárd forint uniós támogatást költünk infrastrukturális fejlesztésekre, tehát akkor a játékoktól függetlenül is eljutunk odáig, hogy meg tudjuk rendezni az olimpiát" - mondta.

Fürjes kiemelte, a pályázat szerint a magyarországi olimpia nemzeti olimpia lesz, 100 százalékos összhangban az Agenda 2020-szal, a cél az, hogy az országnak ne legyen olyan pontja, ahonnan nem lehet 90 perc alatt valamelyik eseményt megközelíteni. A sikerhez a kormánybiztos szerint három feltételnek kell teljesülnie: kell egy hiteles történet Budapestről, egy részletes és alapos olimpiai terv, illetve egy hatékony, ügyes, jó kommunikáció.

Fürjes jelezte: az olimpiai védnökök testülete megváltozott formában tovább működik, létrehozzák a Budapest 2024 sportolói bizottságot, amely aktívan részt vesz a pályázat kidolgozásában, érvényesíti a sportolók szempontjait, s amelynek egyetértése nélkül, összhangban az „athletes first" olimpiai elvével, nem nyújtanak be pályázatot. 

A kormánybiztos hozzátette, már a pályázati részvétel is győzelem, mert ma a világon naponta emlegetik Budapestet a másik három kandidálóval, Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal együtt, így a pályázatnak megfizethetetlen reklámértéke van.

A felek a most aláírt megállapodásban rögzítették, hogy a pályázat folyamatának stratégiai irányítása és vezetése, a pályázati eljárásban részt vevők tevékenységének koordinálása Fürjes Balázs feladata, azzal, hogy az ő tevékenysége és eljárása nem csorbíthatja a MOB és a fővárosi önkormányzat jogait és hatáskörét.