A NOB-elnök a riói szervezőket dicsérte

2016.02.17. 11:49

Szűk hat hónappal a riói játékok rajtja előtt dicsérte a brazil szervezőket Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, írta az MTI.

"A kezdést megelőző fél év mindig nehéz, de láthatjuk, hogy Rióban az infrastruktúra és a versenyhelyszínek majdnem teljesen készen állnak" - nyilatkozta a német sportvezető a L'Equipe című francia napilapnak. Hozzátette, hogy mindez figyelemre méltó, mivel a dél-amerikai ország politikai, gazdasági és pénzügyi válságon megy keresztül.

"Úgy tűnik, Brazília megértette, hogy számára az olimpia a krízis megoldásának egy része" - mondta a 62 éves NOB-elnök, aki kitért a Latin-Amerikában terjedő zikavírusra is.

Bach szerint a NOB "nagyon komolyan veszi" a helyzetet, ugyanakkor bizakodó az ötkarikás játékok szempontjából, s előnyösnek tartja, hogy az eseményt a brazíliai télben rendezik, ez az évszak ugyanis nem kedvez a vírust terjesztő moszkitóknak.

"Nem szabad elfeledkeznünk a brazilok óriási erőfeszítéseiről sem: 220 ezer katona jár házról házra, hogy ellássa információkkal az embereket és tájékoztassa őket a szükséges megelőző intézkedésekről" - jelentette ki Thomas Bach.

A NOB vezetője a 2024-es olimpiai pályázatról is beszélt, s pozitívan nyilatkozott a rendezésért harcba szálló négy városról, Budapestről, Los Angelesről, Rómáról és Párizsról.

"A NOB-nak egyfelől könnyű, más szempontból nehéz lesz a döntés, de mindegyik jelentkező kiváló rendező lenne. A saját helyzetem kényelmes, mert én nem szavazok" - mondta Bach. A 2024-es játékok rendezőjét 2017 szeptemberében, Limában jelöli ki a NOB.