Budapesté a 2019-es asztalitenisz-vb

2016.03.01. 11:29

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) döntése alapján Budapest rendezi meg 2019-ben az egyéni világbajnokságot, írja az MTI.

A magyar szövetség (MOATSZ) azt már február elején közölte, hogy egyedüli pályázóként jó esélye van a vb elnyerésére, kedden pedig honlapján hozta nyilvánosságra, hogy az ITTF Kuala Lumpurban, a jelenleg is zajló csapat-vb helyszínén, egyhangú voksolással, ellenszavazat nélkül határozott a magyar pályázat mellett.

„A Magyar Asztalitenisz Szövetség életében a világbajnokság rendezési joga igazi csúcspont, amelynek alapjait a folyamatosan fejlődő nemzetközi versenyszervezéssel és nemzetközi kapcsolatokkal alapoztuk meg" – nyilatkozta a MOATSZ honlapjának Nátrán Roland, a magyar szövetség elnöke, aki Stocker Miklós főtitkárral közösen tartotta meg a pályázat prezentációját Kuala Lumpurban.

A magyar sportvezető emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös challenge- és az idei World Tour-versenyen is részvételi csúcs volt, az idei évben pedig Eb-t rendez majd Magyarország a Tüskecsarnokban, míg a vb-nek 1929, 1931 és 1950 után lesz majd újra házigazdája Budapest 2019-ben.

Pontos időpontot még nem lehet tudni, ám az biztos, hogy a vb nyolcnapos lesz, és a 2019. április 5. és május 15. közötti időszakban rendezik meg. A versenynek minden bizonnyal a Syma Csarnok ad majd otthont.

A magyar honlapon azt is kiemelték, hogy a vb a házigazdának nyereséget hozhat. Az ITTF kimutatása szerint a 2015-ös egyéni vb-n a házigazda Szucsounak 156 millió dolláros bevétele volt.

Faragó Judit, az ITTF ügyvezető igazgatója pedig akkor arról beszélt többek között, hogy most már limitálják az egyéni vb-n részt vevő versenyzők számát, a korábban megszokott nyolcszáz fővel ellentétben tavaly már csak 536 versenyző indult, így pedig a kisebb városok előtt is megnyílt a rendezés lehetősége. Egyéniben egy ország legfeljebb három versenyzőt indíthat, a világranglistán első húszban lévő nemzetek további kettőt, míg a házigazda hatot. Párosban minden országot két duó képviselhet.

Győztek a magyar nők

A magyar női válogatott a papírformának megfelelően sima győzelmet szerzett a malájok ellen. Téglás Péter szövetségi kapitány csapata – Madarász Dóra, Póta Georgina, Lovas Petra összeállításban – szettvesztés nélkül hozta a meccset.

A magyar csapat hat ponttal várja a szerdai utolsó fordulót, amelyben Románia lesz az ellenfele. Várhatóan azon a mérkőzésen dől majd el, hogy melyik csapat folytathatja a felső ágon, azaz a legjobb 12 között, és melyik a 13–24. helyért.

A férfiak is nyertek

Negyedik mérkőzésén harmadik győzelmét aratta a magyar férfi válogatott.  Ecseki Nándor, Lakatos Tamás és Kosiba Dániel a mexikóiak ellen lépett asztalhoz, és az elvesztett első meccs után végül 3-1-re nyert.

A második osztályban szereplő magyarok a csoportszakasz utolsó fordulója előtt a második helyen állnak hatos csoportjujba. A szerdai zárókörben a veretlen Egyiptom lesz az ellenfelük.



Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapja alapján):

nők, első osztály, A csoport, 4. forduló:

Magyarország-Malajzia 3-0

Madarász Dóra-Ying Ho 3-0 (3, 8, 7)

Póta Georgina-Li Sian Alice Chang 3-0 (4, 3, 2)

Lovas Petra-Sock Khim NG 3-0 (6, 10, 8)

a csoport többi mérkőzésén:

Kína-Spanyolország 3-0

férfiak, második osztály, G csoport, 4. forduló:
Magyarország-Mexikó 3-1

Ecseki Nándor-Marcos Madrid 0-3 (-8, -6, -5)

Lakatos Tamás-Salvador Uribe 3-1 (-10, 6, 4, 12)

Kosiba Dániel-Miguel Lara 3-0 (7, 5, 5)

Ecseki-Uribe 3-2 (-9, 9, 3, -7, 5)

a csoport többi mérkőzésén:

Egyiptom-Szlovénia 3-2

Argentína-Norvégia 3-0

Az állás: 1. Egyiptom 8 pont, 2. Magyarország 7 (10-5), 3. Argentína 7 (9-5), 4. Szlovénia 6, 5. Mexikó 4 (2-12), 6. Norvégia 4 (0-12)

A győzelemért 2, a vereségért 1 pont jár.