Emőke
-4 °C
9 °C

Rióban fogják vizsgálni az olimpiai doppingmintákat

2016.03.03. 21:44

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem vonja vissza a Rio de Janeiró-i labor engedélyét - jelentette be a riói olimpia szervezőbizottságának elnöke, írta az MTI.

    "A labor a törvényi előírásoknak megfelelően teljes engedéllyel  és teljes kapacitással fog működni az ötkarikás játékok alatt" - nyilatkozta csütörtökön londoni sajtótájékoztatóján Carlos Nuzman. Kifejtette, a doppingellenes törvénytervezet teljes szövegét jóváhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a WADA, a brazil kormány és a szervezőbizottság is. Nuzman hozzátette, Dilma Rousseff államfő olyan rendeletet fog aláírni, amely azonnali hatállyal érvényesíti a változtatásokat.

    Így az augusztusi, riói olimpia során levett doppingminták ezreit nem kell majd Brazílián kívül megvizsgálni.
    A WADA februárban jelezte, a brazil doppingellenes szervezet (ABCD) tavaly novemberben úgynevezett megfigyelési listára került. Hangsúlyozták, amennyiben az illetékesek március 18-ig nem teljesítik az akkor megfogalmazott iránymutatásokat, akkor azonnali hatállyal, automatikusan visszavonják a labor hitelesítését.
    A WADA öt hónappal ezelőtt szüntette meg a labor korábbi felfüggesztését, ami miatt a 2014-es labdarúgó-világbajnokság során levett mintákat Svájcban kellett vizsgálni. A nemzetközi szervezet közölte: a közelmúltban egyeztetett a brazil hatóságokkal arról, hogy a doppingellenes szabályokat hangolják össze az állam jogrendszerével.
    Nuzman kitért arra is, hogy a The Guardian című brit lap keddi értesülései szerint a francia ügyészség vizsgálatot indított a 2016-os riói és a 2020-as tokiói olimpia 2009. évi, illetve 2013. évi helyszínkijelölésével kapcsolatban.
    "Tiszta úton nyertük el a rendezést. Nagy különbséggel győztünk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számos tagja támogatott" - mondta Nuzman.