Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Birkózó Eb: a kapitányok alapvetően elégedettek a 2-2 éremmel

2016.03.14. 14:24

A női és a kötöttfogású szakág kapitányai elégedettek a két-két éremmel, hiányérzet azonban maradt bennük a rigai birkózó Európa-bajnokságon, mely után a szabadfogást vezető Ritter Árpád a sikertelen szereplés ellenére is bízik versenyzőiben, írja az MTI.

A nőknél a világbajnok Sastin Marianna 63 kilogrammban, míg a 19 éves Galambos Ramóna a - nem olimpiai kategóriának számító - 55 kilogrammban szerzett bronzérmet, így nem véletlen, hogy Gulyás István szövetségi kapitány elsősorban őket dicsérte.   "Mindketten nagyon jól birkóztak, Marianna esetében külön örömteli, hogy többek között a vb-harmadik, riói induló Tajbe Juszeint is legyőzte, méghozzá technikai tussal" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a még nagyon fiatal Galambos remekül küzdött a szőnyegen, kiválóan teljesített, és már eddig is úgy tervezték, hogy 53 kilogrammban Dénes Mercédesszel megosztva indulnak majd a kvalifikációs versenyeken, de mostani teljesítményével Galambos tovább erősítette csapattagságát.

"Az az igazság, hogy soha nem gondoltam volna, hogy két éremmel hiányérzetem lehet majd egy világversenyen, de most egyértelműen az van, mert Barka Emesének is el kellett volna mennie a dobogóig" - mondta Gulyás a nemrég Csepelre igazolt birkózóról, aki az 58 kilós válogatottságot tavaly novemberben vívta ki Sastinnal szemben.

A kötöttfogásúaknál Korpási Bálint (71 kg) és Szabó László (75 kg) állt fel a dobogó alsó fokára, ezzel pedig a csapat teljesítette a kapitányként első felnőtt világversenyén szereplő Sike András elvárásait. "Egyértelműen elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, úgy is, hogy kis szerencsével akár még szebb is lehetett volna a vége" - hangsúlyozta a szöuli olimpia bajnoka, megemlítve azt is, hogy a csapatból négy alapember, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Kiss Balázs és Lám Bálint is hiányzott, igaz, más nemzetek sem feltétlenül a legerősebb csapatukkal érkeztek Rigába.

Hiányérzet csak Korpási Bálint elveszített elődöntője miatt van benne, míg a 66 kilóban, Lőrincz Tamás súlycsoportjában szerepelt Jäger Krisztián mindkét vesztes meccse bosszantotta. "Bálint elődöntője nagyon kicsin múlt, márpedig, ha ott nyer, szerintem valószínűleg az aranyérmet is megszerezte volna. Jäger Krisztián pedig az én véleményem szerint mindkét vesztes meccsét bírói hibák miatt bukta el" - mondta Sike, aki a jelenlegi egyetlen olimpiai kvótás magyar birkózó, a 85 kilóban szereplő Lőrincz Viktor negyeddöntős búcsújának okát abban látta, hogy a ceglédi sportolónak ez volt idén az első versenye, ezért meccshiánya van még.

Ritter Árpád kapitányi bemutatkozása nem sikerült igazán jól Rigában. Többet várt versenyzőitől, akik közül egyedül Ligeti Dániel birkózhatott éremért, és lett ötödik. "Azt hittem jobbak vagyunk már, de van még időnk dolgozni a hibákon" - értékelt az MTI-nek a versenyzőként kétszeres Eb-győztes, vb-ezüstérmes szakember, aki azt fájlalta, hogy nem mozogtak eleget a szőnyegen, nem birkóztak versenyzői, és tulajdonképpen csak Ligeti helyosztó meccsén látta azt, amit végig szeretett volna.