Orsolya
10 °C
21 °C

Rio 2016: Boczkó mellett Imre és Rédli a párbajtőrcsapatban, Somfai tartalék

2016.03.30. 00:49

Férfi párbajtőrben Boczkó Gábor, Imre Géza és Rédli András, valamint tartalékként Somfai Péter utazhat a riói olimpiára a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnökségének döntése értelmében.

Az MVSZ honlapjának beszámolója a keddi elnökségi ülés után emlékeztet rá: egyedül férfi párbajtőrben nyílt lehetőség arra, hogy a szövetség kijelölje az egyéni és csapatindulókat. A többi szakágban erre nem volt mód, mivel egyéni, névre szóló kvalifikációt szerzett a kardozó Szilágyi Áron és Decsi Tamás, valamint Márton Anna, továbbá a tőröző Mohamed Aida és Knapek Edina, illetve a párbajtőröző Szász Emese.

Férfi párbajtőrben a válogatott szerzett kvótát, így itt három vívó alapból indulhat egyéniben és csapatban, egy negyedik pedig tartalékként csapatban. A hazai ranglistaelső Boczkó helye biztos volt, nem fért kétség a tavaly egyéni világbajnok Imre indulásához sem. Ugyanakkor az itthoni ranglistán Somfai végzett a második helyen, megelőzve a negyedik Rédlit, aki viszont a szezon csapatversenyein, kifejezetten a sorsdöntő vancouverin kulcsszerepet játszott a kvalifikáció kiharcolásában. Az MVSZ honlapja szerint "nem is vita, hanem hosszas beszélgetés előzte meg a döntést", és az elnökség "végül helyben hagyta Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány javaslatát, mely alapján Rédli András indulhat egyéniben és csapatban az olimpián", míg Somfai csapatban tartalékként vehet részt a nyári játékokon.

Férfi kardban és női tőrben nem rendeznek csapatversenyt az olimpián, így a két szakág számára világbajnokságra kerül sor csapatban, ugyancsak Rio de Janeiróban, mégpedig április végén. A résztvevőket már korábban kijelölte az elnökség, eszerint Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András és Iliász Nikolász, illetve Mohamed Aida, Knapek Edina, Hopka-Varga Gabriella és Kreiss Fanni indult volna, női tőrben azonban történt egy csere: Knapek helyére Lupkovics Dóra került. Az indoklás szerint Knapek régóta húzódó könyöksérüléssel küzd, és csak az áprilisi időszakban tud regenerálódni, százszázalékosan felépülni. (MTI)