Tizenhét sportágban már lezárult a kvalifikáció

2016.04.18. 14:42

Az elmúlt héten 120-ra emelkedett az olimpiai indulási jogot szerzett magyar sportolók száma: az eddig kvóta nélkül álló ökölvívók, súlyemelők és tornászok is feliratkoztak a riói listára. Tizenkét sportágban viszont már biztosan nem lesz magyar induló, 17-ben pedig lezárult a kvalifikáció, írta az MTI.

A nevezhető versenyzők száma alacsonyabb a 120-nál, mivel egy-egy sportágban, illetve számban többen szerezhetnek kvótát, mint amennyien elindulhatnak az augusztusi játékokon.

A kvalifikációs időszak a még nyitottak közül a legtöbb sportágban májusban fejeződik be. Most lezárult a kvótaszerzés tornában és vívásban, ezzel együtt már 17 sportágban nincs lehetőség indulási joghoz jutni.

Az ötkarikás szempontból többnyire "magyar mentes" sportágak - mint a gyeplabda, a röplabda, a kosárlabda vagy a labdarúgás - mellett Rióban olyan sportban sem lesz piros-fehér-zöld érdekeltje a küzdelmeknek mint a kézilabda. Ez az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női kézilabda-válogatott nem jutott ki. Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen.

Csapatsportokban csak a vízilabdázók lesznek ott Rióban: a nők januári Eb-címükkel váltották meg repülőjegyüket, míg a férfiak a trieszti kvalifikációs tornán, amelyet megnyertek.

Az egyéni sportágakban ismét lemaradtak a tekvondósok, illetve gumiasztalban sem meglepetés a sikertelen kvalifikáció. Országúti kerékpárban ugyanakkor a legutóbbi játékokon mindig voltak magyarok, Rio de Janieróban viszont nem lesznek.

Sportágak, melyekben nem lesz magyar Rióban:

--------------------------------------------

gyeplabda, országúti kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovassport, pályakerékpár, rögbi, röplabda, strandröplabda, tekvondó, gumiasztal

Sportágak, amelyekben még nem zárult le a kvalifikáció:

---------------------------------------------------------

asztalitenisz, atlétika, cselgáncs, birkózás, evezés, golf, íjászat, kajak-kenu, kerékpár (BMX, hegyikerékpár), ökölvívás, öttusa, ritmikus gimnasztika, tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás