Gyanúsak a szocsi olimpia eredményei: vizsgálódik a WADA

2016.05.10. 18:51

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kivizsgálja a CBS csatornán elhangzott vasárnapi állításokat: az adó szerint a 2014-es szocsi téli olimpián több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet.

"A WADA azonnali hatállyal ki fogja vizsgálni ezeket a vádakat" - idézi a szervezet közleménye Craig Reedie elnököt. Szerinte meglepő volt új részleteket hallani hosszú idővel azután, hogy egy független vizsgálóbizottság feltárta az orosz atléták doppingügyeit. Reedie szerint a vizsgálat során megszólaltatták Grigorij Rodcsenkovot, a felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetőjét, aki nem tért ki a téli olimpiára.

A vasárnapi interjúban viszont Vitalij Sztyepanov, az Orosz Antidopping Csoport egykori munkatársa kifejtette, Rodcsenkov elmondta neki, négy, a szocsi olimpián aranyérmes orosz sportoló használt szteroidokat.

Sztyepanov 2014-ben nyilatkozott egy német tévéstábnak, utána robbant ki az orosz doppingbotrány, melynek következményeként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly novemberben felfüggesztette az orosz szövetség tagságát. Ez azt jelenti, hogy versenyzői nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.

A WADA vizsgálóbizottsága tavaly azt állította, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, egyúttal közölte, hogy az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.  • Hírek
  • Hírek