Tekla
9 °C
20 °C

Az oroszok megrendezik a saját paralimpiájukat

2016.08.25. 14:12

Oroszország külön játékokat rendez a paralimpikononoknak, a jutalmazás azonos lesz az olimpiaival - jelentette be Vlagyimir, amikor csütörtökön a Kremlben fogadta a riói olimpián érmet szerzett orosz sportolókat.

Az orosz elnök szerint az orosz versenyzők kizárása a paralimpiáról magára a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságra nézve megalázó. A döntést törvényellenesnek, cinikusnak és erkölcstelennek nevezte.

Azt mondta, a nemzetközi doppingellenes szervezetek munkájának nyíltnak és átláthatónak kell lennie, és azokat meg kell szabadítani a politikai nyomásgyakorlástól.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter csütörtökön közölte: az Oroszországi Föderáció Paralimpiai Bizottsága arra készül, hogy eljárási hibákra hivatkozva megfellebbezze az eltiltást a svájci szövetségi bíróságon. Mérlegelik azt is,, hogy az orosz paralimpikonok egyéni alapon forduljanak a CAS-hoz. 

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki az IPC a szeptemberi riói paralimpiáról, a döntést államilag irányított doppingolással indokolva. A lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden elutasította az orosz fellebbezést, írja az MTI.