Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Két magyar kapott nemzetközi Fair Play díjat

2016.10.15. 21:40

Tizenegy sportember, köztük két magyar, Sárosi Laura és Portisch Lajos részesült elismerésben a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) szombati budapesti díjátadó ünnepségén, írta az MTI.

A Magyar Tudományos Akadémia épületében megtartott gálán Kamuti Jenő, az NFPB délelőtt újraválasztott elnöke kiemelte: akik most díjat kaptak, azok mind a fair play nagykövetei és megmutatták, hogyan lehet becsületesen sportolni.

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a  MOB tiszteletbeli elnöke beszédében Pierre de Coubertint idézte, aki szerint a becsületes játékkal elért győzelem az egyetlen út. Hozzátette: a sport a nevelés eszköze, a demokrácia iskolája, s egy spanyol mondás szerint arra szolgál, hogy felkészítse a testet a lélek virtusainak megvalósítására, mindenekelőtt a becsületességre.

Az ünnepségen ezúttal is fair play cselekedet, a fair play népszerűsítése, illetve fair play életmű kategóriában osztottak ki trófeát és/vagy diplomát, emellett Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének ifjúsági fair play díja is gazdára talált.

Sárosi Laura tollaslabdázó idei sportszerű cselekedetéért speciális fair play diplomát kapott, míg a sakkozó Portisch Lajos életmű kategóriában emlékplakettet vehetett át.

A riói kvótáért harcoló Sárosi az áprilisi a franciaországi Eb második körében 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így a magyar tollaslabdázó könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést és ezzel nagy lépést tett volna a kvótaszerzés felé, ő azonban odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. Sárosi később ranglistahelyezésével így is indulhatott az olimpián.

A magyar versenyző nem tudott megjelenni a gálán.

A sakkolimpiai bajnok Portisch, a Nemzet Sportolója azzal érdemelte ki az elismerést - amint az méltatásában olvasható -, hogy "sosem a díjakért játszott, hanem a játék öröméért és a verseny kedvéért", illetve "sportolói karrierjét a sportszerűség szellemében folytatta, és valódi példakép lett a fiatalabb sakkozó nemzedéknek".

Fair play cselekedet:

     Pierre de Coubertin trófea:

Ruth Chebitok (kenyai, atléta)

Ashley Liew (szingapúri, atléta)

     diploma:

Szciapan Papou (fehérorosz, szambós)

Massimo Taurino (olasz, labdarúgóedző)

     speciális fair play diploma:

Sárosi Laura (tollaslabdázó)

A fair play népszerűsítése:

     Willi Daume trófea:

Tadeusz Olszanski (lengyel, újságíró, publicista, író, fordító, és sporthivatalnok)

    diploma:

Leonyid Szluckij (orosz, labdarúgóedző)

Fair play életmű:

    diploma:

Zygfryd Kuchta (lengyel, kézilabdázó, majd edző)

Guillermo Echevarría Pérez (mexikói, úszó, testnevelő tanár)

     emlékplakett:

Portisch Lajos (sakkozó)

A NOB elnöke által adományozott ifjúsági fair play díj:

Gyenyisz Szamojlov (orosz, labdarúgó)  • Vennék
  • Hírek