Póta Georgina érmet remél az asztalitenisz-Eb-n

2016.10.17. 12:38

A női és férfi válogatott kapitánya is bravúrokat remél játékosaitól a kedden kezdődő budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon, amelyen 44 ország 254 pingpongozója, köztük 12 magyar indul, írja az MTI.

Egyesben Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra, Madarász Dóra és Nagyváradi Mercédesz, párosban pedig Póta a svéd Matilda Ekholmmal, Pergel Madarásszal, míg Lovas a szlovák Eva Odorovával áll asztalhoz a Tüskecsarnokban.

Téglás Péter szövetségi kapitány szerint reálisan Pótától és a Póta, Ekholm párostól várható kiemelkedő eredmény, de minden játékosától azt várja, hogy legalább a kiemelési helyének megfelelően teljesítsen, és reménykedik néhány bravúrban is. A Berlinben légióskodó Póta kijelentette: a hazai közönség előtt egyértelműen az a célja, hogy érmet nyerjen egyesben, miután ötször volt már negyeddöntős.

Aranyosi Péter, a férfiak szövetségi kapitánya azt szeretné, ha tanítványai meglepetést okoznának. „Azt gondolom, erre elsősorban párosban és vegyes párosban nyílik lehetőség - mondta. - Titkon reménykedem benne, hogy versenyzőink bejutnak a tizenhat, esetleg a nyolc közé, de ehhez szerencse, meg persze nagy bravúr kell. Úgy érzem, mindenképpen előny a játékosoknak, hogy hazai közönség előtt szerepelhetnek, bár ez azért mindenkiben másképpen csapódik le."

A férfiaknál egyesben Pattantyús Ádám, Kosiba Dániel, Lakatos Tamás, Szudi Ádám és Majoros Bence lesz érdekelt, míg párosban a Lakatos, Szudi és az Ecseki Nándor, Majoros kettős képviseli Magyarországot.

Vegyes párosban három duónak lehet majd szurkolni: Póta a finn-magyar állampolgárságú Oláh Benedekkel, Szudi Pergellel, Nagy Krisztán pedig a horvát Andrea Pavloviccsal áll asztalhoz.

Az Eb-re remek mezőny gyűlt össze, a férfi, illetve női európai ranglista első tíz-tíz helyezettje közül egy-egy hiányzik a nevezési listáról - a férfiaknál a német Bastian Steger, a nőknél pedig a lengyel Li Qian -, de a két egyéni címvédő, a német Dimitrij Ovtcharov és a román Elizabeta Samara ott lesz a résztvevők között.

A kvalifikációs mérkőzéseket kedden és szerdán rendezik, a főtáblás küzdelmek csütörtökön rajtolnak, illetve a vegyes párosoknál már szerdán este kezd az elitmezőny. Egyesben 64-es, párosban pedig 32-es a főtábla. Egyesben csak a nyolcadik helyen kiemelt Póta és a 27-edikként rangsorolt Lovas Petra főtáblás magyar részről, míg párosban a Póta, Ekholm, a Pergel, Madarász, illetve a Lakatos, Szudi, továbbá a Póta, Oláh duónak nem kell selejtezőt játszania.

A döntőkre pénteken (vegyes páros) és vasárnap kerül sor a budapesti Eb-n.

Program:

kedd:
női egyes, férfi egyes selejtező 9.00
megnyitó 18.00
férfi egyes, vegyes páros selejtező 18.30

szerda:
férfi páros, vegyes páros, női egyes selejtező 9.00
férfi egyes, férfi páros, női páros selejtező 14.00
vegyes páros, főtábla 20.45

csütörtök:
vegyes páros, női páros, férfi páros főtábla 10.00
női egyes, férfi egyes főtábla 15.10

péntek:
női páros, férfi páros főtábla 10.00
vegyes páros, elődöntő 13.15
női egyes, férfi egyes főtábla 14.00
vegyes páros, DÖNTŐ 21.15

szombat:
női páros, férfi páros negyeddöntő 10.00
női egyes, férfi egyes nyolcaddöntő 11.45
női páros, férfi páros elődöntő 16.15
női egyes, férfi egyes negyeddöntő 18.15

vasárnap:
női egyes, elődöntő 10.30
férfi egyes, elődöntő 12.30
női páros, DÖNTŐ 15.30
férfi páros, DÖNTŐ 16.30
női egyes, DÖNTŐ 17.30
férfi egyes, DÖNTŐ 18.30