Börtönnel fenyeget az új orosz doppingtörvény

2016.11.03. 18:42

Börtönbüntetést is kaphatnak Oroszországban azok az edzők és szakemberek, akik doppingolásra kényszerítik a sportolókat az orosz törvényhozás által csütörtökön elfogadott új törvény értelmében. 

Az új orosz törvény egy évig terjedő börtönt helyez kilátásba, illetve jelentős pénzbüntetéssel fenyegeti az edzőket, orvosokat, sporttisztségviselőket, főleg fiatal sportolók doppingolásában való érintettségük esetén. Szigorúbb elbírálást kívánó esetekben a börtönbüntetés két év is lehet, ha pedig bizonyítottan illegális szer használata következtében hal meg egy sportoló, három esztendeig terjedő szabadságvesztés is kiszabhatóvá válik.

A büntetőtörvénykönyv ilyen értelmű módosítását egyhangúlag szavazta meg a szövetségi törvényhozás alsóháza.

Vitalij Mutko azt mondta,: a kormány támogatja, hogy a teljesítményfokozó szerek használata a jövőben bűncselekménynek számítson az országban.

 A doppingbotrány miatt a nyári riói olimpián orosz súlyemelők és - egy kivétellel - atléták nem is vehettek részt, a többi sportágban pedig csak a nemzetközi szövetségek egyéni elbírálása alapján indulhattak. A riói paralimpiáról valamennyi orosz sportolót kizárták, ugyanis bizonyítottnak látták, hogy államilag irányított módon doppingolták az ország atlétáit.