Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A Liverpool-futballisták csalogatják egészségügyi felmérésre a lakosokat

2016.11.04. 16:02

Az aktív városok, a szabadidősport és az egészségesebb élet lehetősége került középpontba azon a nemzetközi konferencián, amelyet a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezett meg Szegeden.

Az eseményen bemutatták a Nemzetközi Szabadidősport Szövetség (TAFISA) új programját, amely nem más, mint a Take Back Your Streets... Take Back Your Future! Ez egy új TAFISA-program, a Coca Cola Foundation finanszírozásában, amely a TAFISA budapesti világkongresszusán indult útjára. A kezdeményezést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is támogatja.

Előadást tartott John Marsden, Liverpool közegészségügyi vezetője, valamint a John Moores Egyetem professzora, Keith George. Rajtuk kívül Patonai Ágnes, a p2m Consulting Kft. vezető tanácsadója, minősítési szakértő, valamint Horváth András, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója.

John Marsden szerint az emberek jelenlegi és jövőbeni egészségi állapota nagy mértékben függ a városrendezéstől, valamint a városvezetők szemléletétől. Keith George angliai gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy milyen fontos az, hogy az aktív életmóddal már az óvodában találkozzanak a gyerekek.

Patonai Ágnes előadása a minőségbiztosításra épült. Elhangzott, hogy a világon először Magyarországon dolgoztak ki minőségbiztosítási rendszert a szabadidősportos rendezvényekre. Horváth András Szeged városának élsportos és szabadidősportos aktivitásait ismertette, míg dr. Győri Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Sporttudományi Intézetének megbízott vezetője a Tisza-parti egyetemet mutatta be.

Így segít a Liverpool és az Everton

Liverpoolban a közegészségügy maximálisan kihasználja a labdarúgás népszerűségét. Marsden elmondta, korábban kevés sikerrel tudtak végezni a teljes lakosság körében egészségügyi felmérést. Az aktív város program keretében megállapodtak a város két népszerű labdarúgócsapatával. A Liverpool és az Everton támogatásával most már stadionokban végzik az egészségügyi felméréseket. „A két csapat sztárjai sokat segítenek a program népszerűsítésében. Az embereket a futballal sokkal könnyebben megmozgattuk, megmozgatjuk, és a két klub jelesre vizsgázott ebben a programban” – mondta Liverpool közegészségügyi vezetője